Shinzo Abe bliver som premierminister trods nederlag

Den japanske premierminister, Shinzo Abe, bliver på posten trods det sviende nederlag i søndagens valg til det japanske overhus.

Japans premierminister, Shinzo Abe. Foto: Kiyoshi Ota/Reuters Fold sammen
Læs mere

Den japanske premierminister, Shinzo Abes regeringsparti Liberale Demokratiske Parti (LDP) tabte søndag valget til parlamentets overhus. Det viser de første valgstedsmålinger.

Men det store nederlag får ikke den 52-årige premierminister til at trække sig tilbage. Det gjorde Shinzo Abe klart, da nederlaget var en kendsgerning.

- Jeg er fast besluttet på at overholde mine løfter, selv om situationen er alvorlig. Vi bliver nødt til at genskabe befolkningens tillid til landet og regeringen, sagde Shinzo Abe, efter at han havde erkendt, at han var skyld i det store nederlag.

Abes regerende blok vil imidlertid stadig kunne sidde i regeringen, selv om de mister magten i overhuset, da det stadig har flertallet i det mere magtfulde Underhus.

Det Liberale Demokratiske Parti har regeret Japan næsten uafbrudt siden 1955. Det største oppositionsparti er Det Demokratiske Parti, der blev dannet i 1998 af en gruppe tidligere socialister og udbrydere fra LDP.

/ritzau/