Shell skal betale millioner til Nigeria for olieudslip

Shell skal betale over 112 millioner kroner i til lokalsamfund i Nigeria for olieforurening af Niger Deltaet.

Olie har gennem mange år været en forbandelse for Nigeria, som i årtier var Afrikas største olieproducent, og hvor olie og gas kunne have været grundlaget for udviklingen af en velfærdsstat i Afrikas mest befolkningsrige land. I har olie medført død og næsten altødelæggende miljøforurening. Pius Utomi Ekpei/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Shell er ved en retssag i Amsterdam gået med til at betale 15 millioner euro (omkring 112,5 millioner kroner) i erstatning til lokalsamfund i Nigeria for olieforurening fra rørledninger i Niger Deltaet.

Det oplyser olieselskabet i en fælles erklæring sammen med miljøorganisationen Jordens Venner. Summen er aftalt ved et forlig. Det skriver Reuters.

Aftalen omfatter også, at der skal installeres et sporings- og overvågningssystem, så olielæk opdages hurtigt.

I retssagen har fire nigerianske fiskere været blandt sagsøgerne mod Shell i Holland med krav om, at der ryddes op efter olieforurening i Nigerdeltaet.

Retssagen har strakt sig over mere end et årti – blandt andet fordi de første fiskere og landmænd, der anlagde sag mod Shell, er døde. Men deres pårørende har fortsat retssagerne.

I perioder har olietyverier foretaget af lokale selskaber været hovedårsag til forureningen, og spildt olie ligger spredt på kysterne og i vandet i sumpområderne i deltaet, hvor de lokale indbyggeres helbred også ødelægges af store, evigt brændende gasflammer, som ødelægger lunger og luftveje.

Shell har altid sagt, at olieforurening har været forårsaget af sabotage.

Olie har gennem mange år været en forbandelse for Nigeria, som i årtier var Afrikas største olieproducent, og hvor olie og gas kunne have været grundlaget for udviklingen af en velfærdsstat i Afrikas mest befolkningsrige land. I stedet har olie medført død og næsten altødelæggende miljøforurening.

»Da man fandt olie i Nigeria i 1958 delte alle en drøm om et bedre liv. I dag har det udviklet sig til et mareridt,« siger den nigerianske miljøforkæmper og digter Nnimmo Bassey, som modtog den svenske pris Right Livelihood Award, også kaldet »Den alternative Nobelpris«, i 2010.

Tidligere har FNs Miljøprogram, UNEP, sagt, at olieforureningen i Niger Deltaet vil kræve »verdens mest omfattende og længstvarende olieoprensning«.

/ritzau/Reuters