Sharif dømmes ude af Pakistans valg

Pakistans valgkommission forbyder landets tidligere premierminister – og præsident Musharrafs ærkerival – at deltage i det forestående parlamentsvalg. Dermed eskalerer den politiske krise i det atombevæbnede muslimske land.

Den farceagtige – men dødsensalvorlige – føljeton i Pakistans politik tog i går en ny dramatisk drejning: Oppositionslederen Nawaz Sharif, der er landets tidligere premierminister – fik forbud af valgkommissionen mod at deltage i parlamentsvalget i Pakistan i januar.

Raja Qamaruzaman Zaman fra den pakistanske valgkommission begrunder forbuddet med, at Nawaz Sharif har en dom, og at andre kandidater har klaget over hans kandidatur. Nawaz Sharif blev i 2000 dømt for kidnapning og terrorisme, efter at han havde forsøgt at forhindre den nuværende præsident i at lande i Pakistan efter et besøg i udlandet.

Det lykkedes nu alligevel general Musharraf, der derefter væltede premierminister Sharaf og hans regering i et ublodigt kup.

Den pakistanske forfatning forbyder tidligere dømte at kandidere til parlamentet.

Nawaz Sharif sagde i går, at dommen tilbage i 2000, som han aldrig har afsonet, da han valgte et eksil i Saudi-Arabien, var og er politisk motiveret, og Sharif bedyrede, at han nu endnu mere indædt vil bekæmpe præsident Musharrafs »diktatur«.

Islamiske kræfter på spil
Nawaz Sharifs talsmand, Nadir Chaudri, beskyldte præsident Musharraf for at at have presset valgkommissionen til at diskvalificere Sharif fra det forestående parlamentsvalg, der anses for afgørende for stabiliteten i det befolkningsrige og atombevæbnede muslimske land, hvor islamiske kræfter både politisk og med væbnet magt forsøger at komme til fadet.

Præsidenten får skylden
Uanset om han har spillet en rolle eller ej i forbuddet mod Nawaz Sharif, er det klart i præsident Musharrafs interesse at se Sharif udmanøvreret. De to herrer er politiske rivaler, og det parti, som støtter præsidenten står til at lide et nederlag til Nawaz Sharif og hans Muslimske Liga. Nederlaget til præsident Musharraf vil især stå klart, hvis Sharif og en anden af Pakistans tidligere premierministre, Benazir Bhutto, kunne enes om at samarbejde under valgkampen.

Det skulle de to eks-premierminstre have drøftet i denne uge, og det var i går uvist, hvordan Benazir Bhutto nu stiller sig. Sharif og Bhutto er ikke de bedste venner i verden, og Bhutto har ikke umiddelbart støttet ideen fra Sharif om en fælles boykot af parlamentsvalget. Sharif og hans allierede i denne sag – inklusive det næststørste islamiske parti og det lille parti under ledelse af den tidligere cricket-helt, Imran Khan, vil boykotte valget, fordi det mener, at valget blot vil blåstemple de »forfatningsstridige« metoder, som kupgeneralen Musharraf har benyttet sig af for at bevare magten.

En omfattende boykot af valget vil umiddelbart svække præsident Musharraf position i omverdenen – ikke mindst i Vesten og især i USA. Den amerikanske regering opfatter sammen med EU Musharraf som den mindst ringe leder i Pakistan, fordi han har styr på den altafgørende magtfaktor i landet – militæret – og fordi Musharraf – har erklæret sin støtte til Vestens kamp mod terrorisme og islamisk fundamentalisme. På den anden siden står USA og EU som demokratiets globale vogtere, og derfor har de gentagne gange opfordret til, at Pakistans forestående valg bliver frit og fair.