Sexanklager mod prins Andrew belaster det britiske kongehus

Detaljer om samleje med 17-årig øger presset på at få en forklaring fra prinsen selv, mens borgerlige medier raser over en ubegribelig dumhed.

Prins Andrew risikerer nu at blive inddraget i en civil retssag om misbrug af mindreårige i forbindelse med sine angivelige seksuelle forhold til en dengang mindreårig pige. Prinsen deltager her i åbningen af hestevæddeløbet Royal Ascot forrige år. Arkivfoto: Tal Cohen Fold sammen
Læs mere

LONDON: Sagen om en dengang 17-årig piges påståede tvungne seksuelle forbindelse til prins Andrew udvikler sig dag for dag eksplosivt for det britiske kongehus. Scotland Yard har erklæret, at man er klar til at efterforske sagen, hvis der bliver rejst formelle anklager mod prinsen med titel af hertugen af York. Det er ikke sket, og ingen ved, om det vil ske.

Men en i dag 30-årig kvinde har fortalt detaljeret om et seksuelt forhold til prinsen, der i værste fald kan inddrage ham i en civil retssag om misbrug af mindreårige, som advokater søger at rejse i USA. De vil udfordre en kontroversiel juridisk »handel« med børsmilliardæren Jeffrey Epstein om en mindre straf for hans overgreb på mindreårige piger.

Britiske medier fortæller, hvordan den 17-årige Virginia Roberts blev introduceret for prinsen i 2001 af Epstein i en lejlighed i London tilhørende Ghislaine Maxwell, datter af den fallerede og nu afdøde mediemagnat. De fire gik på restaurant og natklub, hvor Roberts husker prins Andrew som storsvedende og den »værste danser«, hun nogensinde har oplevet.

Forinden havde prinsen gættet rigtigt om Roberts’ alder. Da de fire kom tilbage, blev pigen ladt alene med prinsen. Ifølge kvindens tidligere interview med National Enquirer gik de to i bad og havde derefter samleje.

»Det var ikke som voldtægt, men det var heller ikke kærlighed. Det var mere noget med bare at gøre det,« skal kvinden have beskrevet det.

Hun har også fortalt, at hun fik omkring 100.000 kroner af Epstein efter mødet. Ifølge kvinden havde Epstein, siden hun var 15 år, »oplært« hende til at tilfredsstille mænd, som han udpegede for hende. Selv om hun modtog penge efterfølgende, har kvinden sagt, at hun blev tvunget til at have sex og levede under »sexslavelignende« forhold. I USA er den seksuelle lavalder mellem 16 og 18 år alt efter de enkelte delstatslove.

Prinsens manglende dømmekraft

To andre seksuelle møder med prinsen skal have fundet sted i New York og på Epsteins private ø i Caribien. Milliardæren blev senere anklaget for omfattende misbrug af mindreårige piger ned til 13 år. Han slap med 13 måneders fængsel efter en hemmeligholdt juridisk aftale med de amerikanske myndigheder om at erklære sig skyldig i en mindre sag, mens de øvrige sager aldrig blev retsforfulgt.

I går oplyste flere britiske medier, at Epstein har været Andrews gæst i flere af de royale besiddelser og blandt andet har deltaget i dronning Elizabeths fødselsdag. Kvindens far har sagt, at Roberts også har mødt dronningen. Kongehuset har meddelt, at det har man ingen oplysninger om.

To af de bannerførende royale aviser, The Times og The Daily Telegraph, beskriver sagen som en alvorlig krise for det britiske kongehus. De dækker sagen intenst og leverer en bidende kritik af prins Andrews manglende dømmekraft ved at have dyrket venskab med den omstridte milliardær og fastholdt forbindelsen efter dennes dom for overgreb på en mindreårig. I en sylespids kommentar skriver Libby Purves i The Times, at hun ofte har mødt prins Andrew og betegner ham som mindre begavet.

»Han lider af en skæbnesvanger kombination af en privilegeret baggrund, frustrerede ambitioner, selskabelige evner og intellektuelt underskud,« konstaterer Purves.

»Kom ud og tag kampen op!«

Hun mener, at selv på et niveau med den gumpetunge tegnefilmfigur »Homer Simpson« burde man kunne se, at venskabet med den kontroversielle milliardær kunne give problemer for dronningens næstældste søn med en position som britisk »international handelsudsending«. Samtidig opfordrer Purves prins Andrew til selv at komme »ud og tage kampen op«.

»Han er i store problemer og må selv tale,« lyder det fra Times-kommentatoren, der afviser, at Buckingham Palace kan stå for udmeldingerne.

»Det er ikke nok. Det smerter en monarkist at sige det, men værdien af paladsbenægtelser har aldrig overvundet Charles-Diana ordkrigen.«

The Daily Telegraph-kommentatoren Peter Oborne pakker kritikken en lille smule mere ind og fokuserer mere på sagens mulige skader på kongehuset sammen med en verserende kontrovers mellem kronprins Charles og BBC om en dokumentarserie. Den sag er betydningsfuld, konstaterer Oborne, fordi den omhandler dømmekraften hos kronprinsen, mens prins Andrew »er nummer fem i arvefølgen til tronen og heldigvis hurtigt er på vej længere ned«.

Telegraphs kommentator henviser til, at dronning Elizabeth II i september vil være den længst siddende regent på den britiske trone med 63 år og 15 dage, og at hun har bestridt embedet så godt, at hun er mere respekteret og elsket, »end selv Victoria var«:

»I en alder af 88 har hun, af alle mennesker, fortjent at kunne tage det stille og roligt. I stedet har hendes børns arrogance og tåbeligheder kastet den kongelige familie ud i en ny krise.«