Serbisk ultranationalist brænder Kroatiens flag

En mistænkt serbisk krigsforbryder, tidligere vicepremierminister Vojislav Seselj, håner kroaterne og den internationale domstol, der kræver ham udleveret.

Den serbiske nationalistleder Vojislav Seselj, der blev løsladt af FNs Krigsforbryderdomstol i november på grund af sin kræftsygdom, fejrer sin frihed med at håne sine gamle fjender i Kroatien.

Den 60-årige ultranationalist og tidligere vicepremierminister besteg onsdag trappen foran en retsbygning i det centrale Beograd og satte ild til et kroatisk flag, skriver Reuters.

Seselj mistænkes for at stå bag krigsforbrydelser under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien. Han har siddet fængslet ved krigsforbryderdomstolen i Haag siden 2003, men blev løsladt af humanitære årsager i november, fordi han lider af tarmkræft.

Mandag beordrede dommere ved krigsforbryderdomstolen Seselj tilbage til Holland, efter han havde udtalt, at han ikke vil overgive sig frivilligt til domstolen. Samme melding gentog han, da han brændte det kroatiske flag af.

»Når de kommer for at anholde mig, vil jeg sidde på jorden, og de kan bære mig til lufthavnen i deres heroiske arme,« sagde han ifølge det serbiske medie Blic.

Forestillingen med flagafbrænding i Serbiens hovedstad øger presset på den serbiske premierminister, Aleksandar Vucic, for at få ham til at arrestere Vojislav Seselj og sende ham tilbage til Haag. De to er imidlertid tidligere bekendte og har arbejdet sammen.

Kroatien har skærpet sin kritik af FN-domstolens håndtering af retssagen mod Vojislav Seselj. Den mistænkte krigsforbryder har siddet mere end 11 år bag tremmer uden at der er faldet dom.