Serbisk leder jaget væk af stenkast under Srebrenica-mindeceremoni

Bodyguards beskytter premierminister Aleksandar Vucic mod sten- og flaskekast med en paraply. Fold sammen
Læs mere
Foto: STOYAN NENOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Serbiens premierminister, Aleksandar Vucic, måtte flygte fra en menneskemængde, der kastede sten og flasker efter ham ved en mindeceremoni ved byen Srebrenica lørdag eftermiddag, skriver Reuters.

Vucic deltagelse ved mindeceremonien er kontroversiel, fordi det netop var serbiske styrker, der i 1995 massakrerede 8.000 muslimske mænd og drenge ved Srebrinica.

Repræsentanter fra mange lande er lørdag samlet ved mindeceremonien.

Ifølge Reuters blev Aleksandar Vucics delegation set løbe mod deres biler, men det er ikke klart om premierministeren har forladt stedet.

Titusinder menes at ville deltag i lørdagens markering af massakren, skriver Reuters.

Bosnisk politi anholder en mand, som har kastet genstande efter Aleksandar Vucic. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALDRIN XHEMAJ.

Myrderierne fandt sted over fem dage i 1995 omkring Srebrenica, hvor bosnisk muslimske flygtninge havde søgt tilflugt i hvad, der officielt blev betegnet som en sikker zone beskyttet af FN.

Den hollandske fredsbevarende FN-styrke på stedet kunne dog ikke stille noget op mod de serbiske styrker. Den fik hverken forstærkning eller flystøtte og blev reelt holdt som gidsler af de serbiske styrker.

De kunne kun se til, da serberne begyndte at skille familierne og sende kvinderne væk i busser. Senere vendte busserne tilbage og kørte de tilbageblevne mænd og drenge væk, uden de hollandske soldater fik at vide, hvilken skæbne der ventede dem.

Stærkt i bevidstheden står et billede af chefen for de serbiske styrker general Ratko Mladic i Srebrenica, der beroligende klapper en lille muslimsk dreng på hovedet, omgivet af paniske voksne.

En enkelt hollandsk soldat opdagede på et tidspunkt en bunke pas, der lå hos serberne og spurgte, om ikke deres ejermænd skulle bruge dem til at identificere sig senere, hvorefter svaret lød:

»Du må være gal. Dem får de ikke brug for.«

Premierministeren og hans følge eskorteres væk fra mindeceremonien. Fold sammen
Læs mere
Foto: ELVIS BARUKCIC.

Myrderierne foregik på åben mark eller i større bygninger i omliggende landsbyer, hvor mænd og drenge blev stuvet sammen, hvorefter de blev skudt ned. Videooptagelser har efterfølgende afsløret, hvordan serbiske styrker driver mænd og drenge frem mod en af henrettelsespladserne på en mark, og hvordan de står kø, inden de bliver dræbt.

Et andet hjerteskærende klip viser en far, der under bevogtning går rundt og kalder på sin familie og andre, der er flygtet ud i en nærliggende skov, for at få dem til at komme frem og overgive sig til serberne.

Ligene blev efterfølgende skjult i massegrave, og endnu mangler 1.000 ofre at blive fundet og identificeret.

Den tidligere general Mladic sidder i dag fængslet i Haag, hvor han er tiltalt for krigsforbrydelser af den særlige krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien.

Massakren i Srebrenica, er af FNs straffedomstol blevet betegnet som folkemord, men i sin afgørelse har retten samtidig fastslået, folkemordet ikke kan forbindes med Serbiens statslige organer. Serbien som stat blev frikendt for ansvar.

Srebrenica er stadig et blødende sår hos de bosniske muslimer, mens den hos serberne nærmest er en betændt byld, der aldrig er gået hul på.

Dog ventes den serbiske premierminister, Aleksandar Vucic, at deltage i mindehøjtideligheden i dag.

Rusland der er historisk allieret med Serbien, nedlagde for et par dage siden veto i FN mod, at der i en resolution bliver brugt betegnelsen folkedrab.