Serbisk krigsforbryder hånede efterladte i retten

Ratko Mladic havde kun hån til overs for en gruppe efterladte fra massakren i Srebrenica, der onsdag overværede retssagen mod den aldrende general ved krigstribunalet i Haag.

Den tidligere bosnisk-serbiske general Ratko Mladic foran Krigsforbrydertribunalet i Haag i Holland onsdag 16. maj 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOUSSAINT KLUITERS / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den bosnisk-serbiske general Ratko Mladic hånede overlevende fra massakren i Srebrenica i 1995, da han onsdag vendte tilbage til Krigsforbrydertribunalet for Eksjugoslavien i den hollandske by Haag. Det skriver Reuters.

Mladic, der for præcis et år siden blev pågrebet efter 16 år under jorden, førte sin ene hånd hen over halsen i en nedladende hilsen til en muslimsk kvinde i den fyldte retssal, der mistede familiemedlemmer i den værste massakre på europæisk grund siden Anden Verdenskrig. Dommeren gjorde det herefter klart for Mladic, at han skulle stoppe sin upassende opførsel omgående.

Forinden havde han vendt sin ene tommelfinger i vejret, hvorefter han klappede og satte sig til rette.

Mladic, der er 70 år, risikerer fængsel på livstid for angiveligt at være hjernen bag den etniske udrensning i det tidligere Jugoslavien og den hovedansvarlige for massakren i Srebrenica, hvor omkring 8.000 ubevæbnede bosniske muslimer - primært mænd og drenge - blev slået ihjel.

I Haag står »Slagteren fra Srebrenica«, som Mladic kaldes, over for anklager om alt fra folkedrab til mord og terror samt andre forbrydelser mod menneskeheden. Han beskyldes blandt andet for at have ledet den 43 uger lange belejring af Sarajevo i 1993, da serbiske hærstyrker slog mindst 10.000 mennesker ihjel.

Reuters skriver, at man overalt i Sarajevo, der i dag er hovedstad i Bosnien-Hercegovina, kan se spor efter røde asfaltklatter, som er hældt ned i hullerne fra de granater, der i perioder regnede ned over byen.

»Sarajevos roser« bliver de kaldt, og de skal minde indbyggere og byens gæster om, hvad der skete i Europas baghave få år efter Den Kolde Krigs afslutning, da idéen om fred og demokrati ellers blomstrede.

Mladic mener ikke, at han er skyldig i grusomhederne i det tidligere Jugoslavien, og den aldrende general argumenterer stædigt for, at det er den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic, der nu er død, som er den skyldige.

Mladic, der nægter at anerkende krigstribunalet, påberåber sig desuden, at han er for syg til at klare den lange retssag, der venter forude.