Serbiens præsident undskylder Srebrenica-massakre

Præsident Tomislav Nikolic »knæler og beder om tilgivelse« for Srebrenica-massakren, der kostede 8.000 drenge og mænd livet. En kvinde, der mistede 22 familiemedlemmer, savner ordet »folkedrab« i præsidentens mund.

Internationale retsmedicinere undersøger dusinvis af lig i en serbisk massegrav. Ligene forventes at være fra Srebrenica i juli 1995. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Coombs
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SERBIEN: Serbiens nationalistiske præsident, Tomislav Nikolic, er for første gang kommet med en personlig undskyldning for Srebrenica-massakren i 1995, hvor omkring 8.000 muslimer blev slået ihjel i den værste enkeltstående krigsforbrydelse i Europa siden Anden Verdenskrig.

»Jeg knæler og beder om tilgivelse for Serbien for den forbrydelse, der blev begået i Srebrenica,« siger Nikolic i et interview med landsdækkende bosnisk TV, hvor ordet »folkedrab« imidlertid ikke bliver brugt.

Efter Nikolic’ valgvejr i 2012 vakte det opsigt, at Nikolic nægtede at anerkende nedslagtningen af de muslimske drenge og mænd som et folkedrab, selv om to internationale domstole bruger betegnelsen.

Munira Subasic, der er leder af organisationen Mødre fra Srebrenica, er »ikke overbevist« om oprigtigheden i Nikolic’ undskyldning.

»Vi har ikke brug for nogle, der knæler og beder om tilgivelse. Vi vil høre den serbiske præsident og Serbien bruge ordet ’folkedrab',« siger den bosniske aktivist, der mistede 22 familiemedlemmer under de serbiske angreb i Srebrenica for snart 18 år siden.

»Først når det sker, tror vi på, at der er tale om en oprigtig gestus. Vi kræver, at Serbien accepterer kendelsen fra de internationale domstole,« tilføjer Munira Subasic.

I 2007 fastslog Den Internationale Domstol i Haag (ICJ) i en skelsættende kendelse, at massakren på de omkring 8.000 muslimer i Srebrenica var et folkedrab. Kendelsen lå på linje med en tidligere kendelse fra FNs Krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien.

De tidligere bosnisk-serbiske ledere, Radovan Karadzic og Ratko Mladic, er begge midt i en retssag ved ICJ, hvor de blandt andet står anklaget for at være hovedarkitekter bag massakren. Begge har erklæret sig »ikke-skyldig«.

I de seneste 17 år er de jordiske rester af 5.650 ofre i Srebrenica blevet begravet.