Serbien: Stenkast mod statsleder var et attentatforsøg

Vreden slog ud i lys lue under mindehøjtidelighed i byen Srebrenica, hvor 8.000 muslimske mænd og drenge blev myrdet af serbiske styrker. Serbiens premierminister blev stenet ud fra højtideligheden i det, der betegnes som et attentatforsøg.

Politifolk og bodyguards beskytter premierminister Aleksandar Vucic fra de vrede masser. Fold sammen
Læs mere
Foto: DIMITAR DILKOFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Serbiens premierminister, Aleksander Vucic, måtte lørdag eftermiddag flygte i en regn af sten og flasker, som vrede deltagere kastede efter ham under højtidelighed til minde om de 8.000 mænd og drenge, som serbiske styrker myrdede ved Srebrenica for 20 år siden.

Mange tusinder deltog i mindehøjtideligheden, og reaktionen blotlægger det åbne sår, der stadig eksisterer blandt bosniske muslimer efter massakren, som var den værste i Europa siden 2. Verdenskrig.

Aleksander Vucic, der under Balkankrigene i 1990erne ifølge Reuters fremstod som tilhænger at et »Storserbien«, har siden skiftet side og fremtrådt som stærk proeuropæisk. Han har også tilkendegivet, at det er på tide at lægge fortiden bag sig, og ville derfor møde op til mindehøjtideligheden. Serbien afviser dog at anerkende massakren som et folkedrab.

Mens sten og flasker haglede ned over premierministeren og hans følge, blev paraplyer og tasker brugt som beskyttelse, alt mens vagter forsøgte at hindre menneskemængden i at nå frem til Aleksander Vucic, der forlod stedet i bil.

Bodyguards beskytter premierminister Aleksandar Vucic mod sten- og flaskekast med en paraply. Fold sammen
Læs mere
Foto: STOYAN NENOV.

Reaktionen fra Serbien kom prompte. Indenrigsminister Nebosja Stefanovic betegner ifølge Reuters flaske- og stenkastningen som et attentatforsøg.

»Det her er et skandaløst angreb, og jeg kan sige, at det bliver betragtet som et attentatforsøg. Bosnien har forsømt at skabe selv minimale betingelser for at skabe sikkerhed omkring premierministeren,« lyder det fra Beograd.

Den serbiske premierministers flugt stjal ifølge Reuters opmærksomheden fra resten af mindehøjtideligheden, hvor resterne af 106 nyligt identificerede ofre blev lagt i jorden og føjet til de tusindvis af andre grave.

Myrderierne ved Srebrenica fandt sted over fem dage, efter bosnisk muslimske flygtninge havde søgt tilflugt i hvad, der officielt blev betegnet som en sikker zone beskyttet af FN.

Den hollandske fredsbevarende FN-styrke på stedet kunne dog ikke stille noget op mod de serbiske styrker. Den fik hverken forstærkning eller flystøtte og blev reelt holdt som gidsler af de serbiske styrker. De kunne kun se til, da serberne begyndte at skille familierne og sende kvinderne væk i busser. Senere vendte busserne tilbage og kørte de tilbageblevne mænd og drenge væk.

Bosnisk politi anholder en mand, som har kastet genstande efter Aleksandar Vucic. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALDRIN XHEMAJ.

Stærkt i bevidstheden står et billede af chefen for de serbiske styrker, general Ratko Mladic i Srebrenica, der beroligende klapper en lille muslimsk dreng på hovedet, der er omgivet af paniske voksne.

Myrderierne foregik på åben mark eller i større bygninger i omliggende landsbyer, hvor mænd og drenge blev stuvet sammen, hvorefter de blev skudt ned.

Ligene blev efterfølgende lagt massegrave, og senere gravet op og smidt i mindre grave for at skjule omfanget.

Endnu mangler omkring 1.000 ofre at blive fundet og identificeret.

Ratko Mladic sidder i dag fængslet i Haag, hvor han er tiltalt for krigsforbrydelser.

Massakren i Srebrenica er af FNs straffedomstol blevet betegnet som folkedrab, men i sin afgørelse har retten samtidig frikendt den serbiske stat for ansvar.

Rusland, der er historisk allieret med Serbien, nedlagde for et par dage siden veto i FN mod, at der i en resolution bliver brugt betegnelsen folkedrab om hændelsen.

Premierministeren og hans følge eskorteres væk fra mindeceremonien. Fold sammen
Læs mere
Foto: ELVIS BARUKCIC.