Serbien og Rusland vil spænde ben for Kosovo

Europas nyeste stat, Kosovo, får en blandet modtagelse. Serbien protesterer mod selvstændighedserklæringen og forsøger med hjælp fra Rusland, at forhindre landets indlemmelse i FN.

Flere steder i Europa fejres Kosovos selvstændighed. Her er det kosovoalbanere i Schweiz, der jubler over begivenheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Ved håndsoprækning har parlamentet i Kosovo enstemmigt vedtaget at udråbe den tidligere jugoslaviske provins som en selvstændig stat.

Hovedparten af EU-landene samt USA ventes i morgen officielt at godkende Kosovo som Europas 48. stat, men det sker uden nogen begejstring.

Udråbelsen af Kosovo som en selvstændig stat kan føre til ny spænding på Balkan; først og fremmest mellem serberne og Kosovo-albanerne. Men andre lande i regionen som Bosnien og Makedonien kan også blive inddraget i en konflikt, frygtes det.

»Vi har ventet længe på dette øjeblik,« sagde den kosovoalbanske premierminister Hashim Thaci. Den tidligere guerilla-leder fra Kosovos selvstændighedskamp i 1998-99 bebudede, at Kosovo var stolt over at indtage sin plads blandt verdens frie nationer, og at Kosovo-albanerne aldrig mere skulle styres fra Beograd.

Den serbiske regering protesterede som ventet mod Kosovos selvstændighedserklæring og vil fastholde, at Kosovo stadig er en del af Serbien. Med russisk hjælp håber Serbien at kunne blokere for, at Kosovo bliver selvstændigt medlem af de Forenede Nationer.

På et møde mellem EU's udenrigsministre i morgen ventes hovedparten af medlemslandene – heriblandt Danmark – at acceptere Kosovos selvstændighedserklæring. Det samme vil USA. Fra vestlig side har man ikke haft meget andet valg, efter at Serbien i internationale forhandlinger hårdnakket har afvist enhver form for selvstændighed for Kosovo.

Mens de kosovoalbanske indbyggere i går festede og fejrede selvstændigheden, gjorde NATOs næsten 20.000 soldater i Kosovo sig parat til at forhindre uroligheder mellem kosovoalbanerne og det serbiske mindretal på godt 160.000 ud af Kosovos to millioner indbyggere. NATO forventer ikke umiddelbart nogen problemer med at beskytte det serbiske mindretal.

Det store serbiske mindretal i Bosnien har også overvejet at udråbe sin selvstændige stat, lige som det albanske mindretal i Makedonien kan føle sig opmuntret af Kosovos selvstændighed.