Serbien erklærer krig mod mafia

Den serbiske præsident erklærer krig mod organiseret kriminalitet. Særligt narkosmugling udgør en enorm trussel mod samfundet, siger Tadic.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Serbiens præsident, Boris Tadic, erklærer åben krig mod den organiserede kriminalitet og især mod de karteller, der smugler narkotika ind og ud af Balkan-landet.

- Jeg mener ikke, at vi har noget valg. En nådesløs kamp mod organiseret kriminalitet er en forpligtelse for hele statens ledelse, siger Tadic til nyhedsbureauet Tanjug.

- Serbien kan simpelthen ikke tillade den organiserede kriminalitet at brede sig, og især ikke narkosmuglingen, fordi den udgør den største fare for vores samfund. Den type kriminalitet skal udslettes, siger præsidenten.

Han sammenligner omfanget af den igangværende indsats mod kriminalitet med den klapjagt på kriminelle grupper, der fandt sted efter attentatet mod daværende premierminister Zoran Djindjic i 2003.

I månederne efter Djindjic's død anholdt myndighederne hundredvis af personer fra Serbiens kriminelle underverden.

Tadic hævder, at han har bevis for, at kriminelle grupper har forsøgt at infiltrere statsinstitutioner med det formål at destabilisere regeringen.

Serbien slog for nylig hårdt ned på kriminelle bander og anholdt flere medlemmer af et narkokartel, der mistænkes for at smugle stoffer fra Sydamerika til Europa.

I oktober beslaglagde den serbiske sikkerhedstjeneste og USA's narkopoliti, DEA, en last bestående af 2,8 ton kokain i internationalt farvand. Narkotikaen, der skulle afsættes på det europæiske marked, har en værdi på omkring 900 millioner kroner.

Flere medlemmer af narkokartellet er anholdt, og dets formodede leder, Darko Saric, er efterlyst internationalt.

/ritzau/AFP