Serbien advarer USA i Kosovo-strid

Mens den nye forhandlingsrunde om Kosovo netop er startet, skærpes retorikken i både Beograd og Moskva.

Serbien og dets nære allierede, Rusland, har indledt en erklæringskrig med brug af kraftig retorik om farerne ved et selvstændigt Kosovo.

Det sker i kølvandet på de nye forhandlinger, som en trojka bestående af Rusland, EU og USA netop er påbegyndt med Kosovo-provinsens albanske flertal og den serbiske regering om provinsens fremtid. En forhandlingsrunde som netop Rusland, trods massiv vestlig modstand, har fået gennemtvunget i FNs Sikkerhedsråd.

Fra den serbiske hovedstad Beograd lød det i går advarende fra idenrigsminister, Dragan Jocic, at USA må opgive sin plan om, »at gøre Kosovo til en NATO-stat« hvis det ønsker normale relationer med Serbien i fremtiden. Helt i tråd med traditionelle serbiske konspirations-teorier har adskillige politiske talsmænd de seneste dage været ude med erklæringer om, at USA planlægger illegalt at bemægtige sig serbisk territorium »for at tjene egne interesser«.

Straffer Rusland
Samtidig lød det fra den russiske forsvarsminister, Sergei Lavrov, at Vesten med vilje lader Kosovo bruge »truslen om kaos« som afpresningsmiddel til at få selvstændighed. I et indlæg i russiske medier anklagede Lavrov Vesten for at undervurdere Rusland og gav udtryk for, at landet ønsker at blive betragtet som »en ligeværdig partner«. Samtidig underbyggede han Serbiens advarsler om ikke at gøre Kosovo til en NATO-stat. Det gjorde han ved at sammenkæde Kosovo med NATOs ekspansion i Østeuropa gennem planerne om at etablere et missilskjold. Men også ved at henvise til, at Vesten med EUs »stigende mistro til Rusland« er ved at genskabe en »beskyttelses-zone« vest for Ruslands grænser: »Hvis nogen ønsker at straffe Rusland for dets dårlige opførsel hvordan kan vor partner så forvente, at vi vil samarbejde? Man bliver nødt til at vælge mellem inddæmning eller samarbejde.«