Serberne vælger præsident i dag

De serbiske vælgere er ved stemmeurnerne søndag i anden runde af præsidentvalget, der står mellem den siddende præsident Boris Tadic og nationalisten Tomislav Nikolic.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag finder anden runde af det serbiske præsidentvalg sted, men ifølge den siddende præsident Boris Tadic, er det lige så meget en afstemning om EU-medlemskab.

EU har for nylig givet landet status som kandidat til medlemskab, og mens Boris Tadic er stor fortaler for EU-medlemskab, er udfordreren, Tomislav Nikolic mere tøvende – han støtter EU-medlemskab, men ikke for enhver pris. Det skriver BBC.

Første runde af præsidentvalget fandt sted 6. maj og endte i et bittert opgør, da udfordreren Tomislav Nikolic anklagede Boris Tadics støtter for a manipulere med deres stemmesedler. Men der blev ikke fundet noget bevis for, at der var blevet manipuleret med 500.000 stemmesedler, som Tomislav Nikolic havde påstået.

Siddende præsident Boris Tadic har ført tilsyn med forhandlingerne om et kandidatur til EU-medlemskab, og han mener, at det er afgørende for Serbiens udvikling og stabilitet, at hans liberale Demokratiske Parti får medvind. Derudover vil præsidentvalget have betydning for Kosovos fremtid – den tidligere serbiske landsdel blev erklæret selvstændigt i 2008.

Udfordreren fra oppositionspartiet SNS, Tomislav Nikolic lover fokus på økonomien med friske investeringer og højere skat til de rige.

Boris Tadic vil investere i landbruget, industrien og bruge de riges skat til at finansiere pensionsforhøjelser.

Serbien oplever lige nu en arbejdsløshed på 24 procent.