Senatorer tordner mod internetgiganter: Facebook, Twitter og Google gjorde for lidt for at forhindre russisk indblanding

Facebook, Twitter og Google gjorde for lidt for at forhindre russisk indblanding i valg, mener politikere.

Flere senatorer var tydeligt frustreret på tirsdagens høring, hvor tre internetgiganter skulle svare på spørgsmål om den russiske indblanding i amerikansk politik gennem de sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Jonathan Ernst

Flere amerikanske senatorer langede tirsdag hårdt ud efter Facebook, Twitter og Google for ikke at have gjort nok for at forhindre russiske agenters forsøg på at påvirke amerikansk politik op til præsidentvalget i november 2016.

Det skete under en høring i Kongressen, hvor repræsentanter fra de tre internetgiganter skulle stå skoleret.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

De var indkaldt til høringen, efter at det blandt andet har vist sig, at russiske agenter publicerede 80.000 opslag på Facebook om omstridte politiske emner i en periode på to år.

»Folk køber reklamer på jeres platforme med rubler. Det er politiske annoncer,« lød det fra en rasende Al Franken under høringen.

»I samler milliarder af data hele tiden. Google har al den viden, menneskeheden har samlet gennem tiden, og så kan I ikke en gang se, at der er noget galt, når man køber politiske annoncer med rubler,« tilføjede senatoren.

Googles repræsentant, Richard Salgado, forsøgte dernæst at berolige den ophidsede senator om, at selskabet afviser politiske kampagner, der er købt for fremmed valuta.

Facebooks repræsentant, Colin Stretch, erkender, at de tre internetgiganter burde have opdaget russernes indblanding.

»Vi er enige om, at vi må gøre det bedre for at forhindre det,« sagde han ifølge AFP.

Facebook har i en redegørelse oplyst, at de russiske indlæg kan have nået op mod 126 millioner amerikanere.

Og det har tilsyneladende rystet flere senatorer i Kongressen.

»Det, der er så forbløffende og svært fuldt ud at forstå, er, hvor let og succesfuldt de har udnyttet moderne teknologi til deres fordel,« sagde senator Dianne Feinstein under høringen.

Tirsdagens høring er den første af tre i denne uge. Onsdag skal repræsentanter fra de tre virksomheder svare på spørgsmål i to komitéer i henholdsvis Repræsentanternes Hus og Senatet.

/ritzau/