Senatorer i USA er tæt på stor lovpakke om broer og veje

Vi har en aftale, siger republikaner om plan til 1200 milliarder dollar. Der stemmes om procedure senere onsdag.

Den 1. august 2007 styrtede denne otttesporede motorvej hen over floden Mississippi sammen i Minneapolis i den amerikanske stat Minnesota. Det skete midt i myldretiden, og 13 bilister omkom. Den sammenstyrtede bro blev et billede på USA's elendige infrastruktur. Selv om ingeniører i årevis har peget på faren ved den ringe vedligeholdelse og renovering af broer, veje og dæmninger i USA, har der ikke været politisk vilje før nu til at handle. Mandel Ngan/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere republikanske senatorer siger onsdag, at de har fået fjernet næsten alle knaster i en omfattende lovpakke om USA's infrastruktur til i alt 1200 milliarder dollar (7539 milliarder kroner).

Det rapporterer avisen New York Times.

Der vil ifølge Senatets demokratiske leder, Chuck Schumer, senere onsdag komme en procedureafstemning, som vil vise, hvor stor opbakning lovpakken kan mønstre i Senatet.

Den demokratiske præsident, Joe Biden, støtter lovpakken, som den ser ud nu.

- Vi har nu en aftale om de største emner, og vi er klar til at gå videre, siger den republikanske senator Rob Portman, der har ledet forhandlingerne med demokraterne.

Lovpakken vil sikre 550 milliarder dollar som nye penge til at renovere og opføre broer, veje, jernbaner, vandledninger, dæmninger og andre konstruktioner.

USA har i modsætning til Europa og Kina i mange årtier undladt at investere nok i infrastruktur.

Veje er hullede overalt i USA, mange broer er decideret farlige at køre på, dæmningsanlæg er forældede.

Det har fået mange eksperter til at pege på, at det er en standard, som man typisk finder i fattigere lande rundt om i verden.

Med i lovpakken er en udbygning af bredbånd i USA. Pakken er dog langt fra, hvad Biden oprindeligt ønskede sig.

En række klimatiltag er pillet ud af hans plan, og det samme er en plan om at udbygge børnepasning i USA som led i en reform om infrastrukturen.

Den republikanske forhandlingsgruppe tæller de mest moderate senatorer i partiet. Der er andre fløje i Det Republikanske Parti som nægter ethvert samarbejde med Demokraterne og Biden.

Republikaneren Lisa Murkowski, republikansk senator valgt i Alaska, mener, at det viser, at USA's stærkt splittede kongres "kan samles om det rigtigt hårde og forhandle i god tro for at gøre en aftale færdig".

/ritzau/