Senatet godkender populær advokat som ny FBI-chef efter Comey-fyringen

Vi har samlet nogle af nattens vigtigste globale nyheder. Få overblikket her.

Christopher Wray er republikaner, tidligere advokat og skal fremover stå i spidsen for FBI. Det sker efter den tidligere direktør, James Comey, blev fyret for at efterforske Donald Trumps forbindelser til Rusland. REUTERS/Carlos Barria/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria

Senatet godkender populær advokat som ny FBI-chef

Senatet i Washington D.C. har med et stort flertal godkendt den populære advokat Christopher Wray som ny direktør for forbundspolitiet FBI.

Han afløser James Comey, der blev fyret af den amerikanske præsident, Donald Trump, i maj.

Wray er udpeget af Trump selv, men han har stor opbakning blandt vigtige spillere hos både Republikanerne og Demokraterne.

Blandt andet har de to tidligere justitsministre Eric Holder og Sally Yates, der begge tjente under den demokratiske præsident Barack Obama, givet deres støtte til Wray.

Den 50-årige Wray lovede under sin høring i Kongressen, at han vil forblive selvstændig, og at han ikke vil blive revet med af eventuelt pres fra Donald Trump.

Trump har fået meget kritik for at fyre Wrays forgænger, James Comey.

Kritikere mener, at Trump skilte sig af med Comey, fordi FBI efterforsker, om Rusland har samarbejdet med Trumps kampagnestab under præsidentvalget i fjor.

Wray overtager dermed styringen af FBI på et svært tidspunkt. Det mener den demokratiske senator Amy Klobuchar.

- Den tidligere FBI-direktør blev fyret på grund af Rusland-undersøgelsen. Den stedfortrædende justitsminister blev fyret, og vi har haft en række fyringer i regeringsapparatet de seneste måneder. Det er et svært tidspunkt at tage over, siger hun.

Christopher Wray har tidligere stået i spidsen for kriminalafdelingen i justitsministeriet under den republikanske præsident George W. Bush.

Amerikanske efterretningstjenester mener, at Rusland har prøvet at påvirke udfaldet af det amerikanske præsidentvalg i november sidste år til fordel for Trump.

I juni kom det frem, at præsidenten selv bliver undersøgt for muligvis at have forhindret efterforskernes arbejde.

Undersøgelsen drejer sig om, at Trump fyrede Comey, samt om at præsidenten angiveligt gav Comey ordre til at stoppe en undersøgelse af tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

/ritzau/AP

Rusland-undersøger henter ekstra hjælp fra topadvokat

Den særlige anklager i sag om mulig russisk indblanding i USA's præsidentvalg tilføjer nye kræfter til holdet.

Washington D.C.. Robert Mueller, der leder en af undersøgelserne af påstået russisk indblanding i den amerikanske valgkamp sidste efterår, får nu mere hjælp til sit arbejde.

Hans hold af jurister får tilgang af advokat Greg Andres. Det oplyser en talsmand for Muellers undersøgelseshold.

Greg Andres er tidligere embedsmand i justitsministeriet. Han begyndte sit arbejde tirsdag. Andres bliver jurist nummer 16 på Muellers hold.

Han har senest været forsvarsadvokat ved firmaet Davis Polk & Wardwell i New York.

Før det var den 50-årige Andres blandt andet i justitsministeriet fra 2010 til 2012.

Her var han en højtstående embedsmand i kriminalafdelingen i ministeriet. Andres stod i spidsen for en enhed, der efterforskede svindel og bestikkelse.

Amerikanske efterretningstjenester mener, at Rusland forsøgte at påvirke udfaldet af det amerikanske præsidentvalg i november sidste år.

Angiveligt ville Rusland manipulere valget til fordel for Trump.

Der er nu flere undersøgelser i gang, der forsøger at finde ud af, hvorvidt nogen fra Trumps kampagne hjalp til. Flere gange er undersøgelserne blevet udvidet.

Der er løbende kommet flere historier frem om kontakter mellem Trumps personale og Rusland.

Selv har Trump afvist alle anklager.

Præsidenten har længe udtrykt frustration over undersøgelserne. Han kalder dem en politisk heksejagt, som han ikke vil støtte ved at samarbejde.

Rusland har også afvist, at det greb ind i valget.

Mueller, som er tidligere FBI-direktør, udvidede i juli sin undersøgelse til også at omfatte Trumps forretningsimperium.

Den vil også omfatte transaktioner, hvor personer tæt på Trump har været involveret, oplyste mediet Bloomberg.

/ritzau/Reuters

Barcelona tilbageholder Neymars bonus under PSG-drama

Neymar har krav på kæmpebonus, men Barcelona vil vente på en afklaring om spillerens fremtid i klubben.

Barcelona. Den brasilianske stjerne Neymar skifter måske til Paris Saint-Germain, og det får hans nuværende klub, Barcelona, til at tilbageholde en stor bonus, som Neymar blev lovet, da han skrev under på en ny kontrakt sidste år.

Hele 26 millioner euro lyder bonussen på, men hvis ikke brasilianeren bliver i Barcelona, kan han kigge langt efter pengene.

Det siger en kilde i Barcelona til nyhedsbureauet AFP.

- Disse 26 millioner euro er blevet placeret i en venteposition, for at se om spilleren fortsætter i klubben, siger kilden.

Den tårnhøje bonus er en del af Neymars kontraktforlængelse, der holder brasilianeren i klubben til 2021.

Den skulle være udbetalt, et år efter at han havde underskrevet forlængelsen.

Det var samme forlængelse, der udvidede Neymars frikøbsklausul fra 200 millioner euro til 222 millioner euro.

Angiveligt er den franske klub villig til at betale beløbet, der vil gøre Neymar til verdens suverænt dyreste spiller.

Sidste år betalte Manchester United 105 millioner euro for franske Paul Pogba. Det beløb kan altså blive mere end fordoblet, hvis pariserne punger ud.

Neymar landede tirsdag aften i Barcelona efter en tur til Kina. Her undgik han spørgsmål fra fans og presse om sin fremtid.

Den lynhurtige brasilianer slog igennem i klubben Santos i hjemlandet, som han førte til sejr i den sydamerikanske udgave af Champions League, Copa Libertadores.

I 2013 skiftede han til Barcelona, hvor 56.000 fans var mødt op til hans præsentation på Camp Nou.

I sine fire år i klubben har han blandt andet vundet den spanske liga to gange, Champions League og verdensmesterskabet for klubhold.

/ritzau/

Tillerson forsikrer Nordkorea om USA's fredelige hensigter

USA's udenrigsminister opfordrer Nordkorea til dialog, men styret skal opgive mål om at blive atommagt.

Washington D.C.. USA forsøger hverken at vælte styret i Nordkorea eller finde en anledning til at indlede en krig mod det kommunistiske land.

Det siger den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, i en briefing til pressen om USA's anstrengte forhold til Nordkorea.

Og i modsætning til præsident Donald Trump slår Tillerson en mere forsonlig tone an med hensyn til Kinas særlige rolle over for Nordkorea.

Trump skrev søndag i et tweet:

»Jeg er meget skuffet over Kina. De gør intet for os med Nordkorea, kun snak. Vi vil ikke længere tillade dette at fortsætte. Kina kunne nemt løse problemet.«

Problemet, Trump taler om, er Nordkoreas mål om at blive en atommagt.

Nabolandet Kina er Nordkoreas eneste allierede af betydning samt største handelspartner.

Trump har derfor bedt de kinesiske ledere om at bruge deres indflydelse til at få stoppet Nordkoreas atomprogram.

Rex Tillerson er enig i, at Kina i høj grad har mulighed for at lægge pres på Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Men han afstår fra at lange ud efter Kina.

»Vi giver bestemt ikke Kina skylden for situationen i Nordkorea. Kun nordkoreanerne kan klandres for situationen.«

»Men vi mener, at Kina har et specielt og unikt forhold - på grund af den betydelige økonomiske aktivitet - til at påvirke regimet i Nordkorea på måder, som ingen andre kan,« siger udenrigsministeren.

I sidste uge pralede Kim Jong-un med, at Nordkorea efter sin seneste test af et interkontinentalt ballistisk missil nu er i stand til at ramme ethvert mål i USA.

Rex Tillerson har dog ikke opgivet at få stablet en dialog mellem de to lande på benene.

Men en forudsætning er, siger han, at Nordkorea én gang for alle opgiver ambitionen om at få atomvåben.

Alternativerne til en diplomatisk løsning er "ikke særlig attraktive".

»Vi leder ikke efter en undskyldning for at sende vores militær nord for den 38. breddegrad. Vi er ikke jeres fjende, men I udgør en uacceptabel trussel for os og vi er nødt til at reagere.«

»Vi håber, at de på et tidspunkt begynder at forstå det. Og så vil vi gerne sætte os ned og have en samtale med dem,« siger udenrigsministeren om nordkoreanerne.

/ritzau/Reuters