Selvsikker Obama talte til middelklassen

USA: Obama satte en skarp politisk kurs i de sidste to år, han sidder i præsidentjobbet.

USAs præsident Barack Obama leverer sin tale til nationen, »State of the Union« i Capitol Hill i Washington. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

WASHINGTON: Det var en selvsikker og en oplagt præsident Barack Obama, der leverede sin sjette tale til nationen natten til onsdag i Washington. Men det var også en præsident, der havde selvtillid nok til at opridse den dagsorden, han vil have gennemført i de sidste sidste to år i præsidentembedet - med eller uden den republikanske kongres´ hjælp.

Obama holdt en tale, der var tro mod de idealer, han hele tiden har haft, og som er blevet mødt med kraftig modstand fra republikansk side. Demokratiske ideer om et samfund med mindre ulighed. Så man skal ikke forvente, at nogle af de visioner, Obama talte om på talerstolen, bliver gennemført. Ihvertfald ikke med republikanernes gode vilje. Og især ikke når det drejer sig om at give den amerikanske middelklasse skattelettelser på bekostning af de rigeste i USA.

Det var en tale, der mere var henvendt til befolkningen end til lovgiverne i Kongressen. Og det var først og fremmest en tale, der skulle gøre det klart, at Obama vil gøre, hvad han kan for at gennemføre nogle af de visioner, han har for et USA., også selv om han ikke kan få dem gennemført med Kongresssens hjælp.

Det var Obamas første tale til nationen med et republikansk flertal i begge Kongressens kamre. Men det var også en præsident, der kunne notere sig, at han langsomt er begyndt at høste vælgernes anerkendelse ved meningsmålinger, der nu giver ham op til 50 procents anerkendelse. Ikke mindst fordi økonomien går bedre. Men også fordi at han på det seneste har taget en række beslutninger uden om Kongressen, som vælgerne har accepteret. Blandt andet at åbne for et nyt forhold til Cuba. Men han har også uden om Kongressen besluttet, at nogle af de 11 mio. ulovlige indvandrere i USA midlertidig kan få lov til at blive i landet og arbejde.

Men det var middelklassen, der fik præsidentens opmærksomhed med forslag om skattelettelser for at give økonomien et ekstra skub fremad. Obama foreslog barselsorlov til kvinderne og løn under sygdom. Og han sagde, at det var på tide at kigge  på minimumslønningerne. Han medgav, at på trods af at økonomien har vist en »imponerende fremgang«, så var det ikke alle, der kunne mærke det. Især ikke middelklassen, som stadig kæmper med dårligt lønnede jobs som følge af finanskrisen på trods af, at arbejdsløsheden er på vej ned og nu og for første gang ligger under seks procent.

Men det var også en tale, hvor han på en lang række andre områder udfordrede republikanerne. Han slog grundigt fast, at klimaforandringerne er en realitet, og han vil gøre alt, hvad han kan for at sikre, at 2015 bliver året, hvor der kommer en klimaaftale. Og han opfordrede til, at der bliver gjort mere for at forbedre infrastrukturen, sætte penge af til medicinsk forskning i de store dræbersygdomme, at støtte andre former for forskning samt i det hele taget få tilbagerobret det, Obama kaldte for »amerikansk lederskab« på alle områder.

Obama gik også direkte i offensiven flere andre steder i talen blandt andet ved at sige, at han om to måneder ville fremlægge en række budgetforslag, som han efterfølgende ville turnere rundt i landet med for at sælge ideerne til befolkningen. I det hele taget var Obama under hele talen i offensiven og lod forstå, at han vil bruge de sidste to år i embedet til at få flest muligt at sine mærkesager igennen både ved at appelere til delstaterne, men også til virksomhederne. Og selvfølgelig Kongresssen, selv om ingen dog tror på, at han får disse vidtgående forslag igennem.

Som en af hans rådgivere i går sagde det til journalister. »Obama vil appelere til befolkningen og til delstaterne og virksomhederne om at arbejde med på ideerne«. Underforstået. At Det Hvide Hus ikke vil bruge alt for meget tid på at få bygget bro til republikanerne, men vil forsøge på andre måder at få skabt mindre ulighed i det amerikanske samfund.

En af Obamas svageste dele i talen var det udenrigs- og sikkerhedspolitiske, hvor han igen forsøgte at forklare sin strategi med at bygge alliancer langsomt op og bruge diplomatiet sideløbende med militær magt. Som han sagde, så giver det ingen meningen bare at sende soldater afsted hver eneste gang, der opstår en situation. »Krig er sidste mulighed«. Men Obama var i den del af talen langt fra så offensiv, som han var under den økonomiske del. Og det var tydeligt, at det netop er økonomien og den succes, han har haft med den, som han satser på bliver det, amerikanerne blandt andet husker ham for.