Selvmordsvideo udstiller desperation

Der var flere britiske soldater, der tog deres eget liv i 2012, end der var britiske soldater, der faldt i Afghanistan. Tallene skaber tvivl om, hvorvidt militæret gør nok.

I et nyt dokumentarprogram fra BBC Panorama berettes om den britiske soldat Dan Collins, der tog sit eget liv efter hjemkomsten til Storbritannien. En opgørelse lavet i forbindelse med programmet viser, at flere britiske soldater og veteraner tog deres eget liv, end der var landsmænd, der mistede livet i kamp i Afghanistan i 2012. Foto: Scanpix og BBC Panorama. Fold sammen
Læs mere

LONDON: Som en soldat der havde været udstationeret i både Nordirland, Bosnien og Irak, havde sergenten Dan Collins udviklet sig til en af den slags krigshelte, som man skriver bøger om.

Men for den velanskrevne soldat blev hans sidste mission til Helmand i Afghanistan i 2009 bare for meget, efter at han mirakuløst havde overlevet at blive skudt to gange, havde mistet sin ene fod ved en vejsidebombe og hans ven var blevet sprængt i tusind stykker lige ved siden af ham. Snart blev han forfulgt af de frygtelige oplevelser – herunder at have samlet sin vens kropsstykker op.

Allerede mens han stadig var i Afghanistan, oplevede hans mor, at hendes søn ændrede personlighed.

»Telefonopkaldene ændrede sig, og jeg kan huske, at han sagde »Mor, dette sted er helvede på jord, og jeg vil bare ud herfra«,« fortæller hun til BBC Panorama.

Da han kom hjem til Storbritannien, oplevede hans kæreste, Miss Roach, på tætteste hold, at Dan Collins ikke længere var sig selv: »Mareridtene om natten var det mest påfaldende. Det stod meget klart, at han var tilbage og genoplevede det hele.«

Ti måneder i behandling

Hæren diagnosticerede Dan Collins med posttraumatisk stresssyndrom. Efter ti måneder med behandlinger mente hæren, at han var helbredt og snart ville være klar til at gøre tjeneste igen. Men over de næste tre måneder forsøgte han to gange at tage sit liv.

»Jeg ønskede at hjælpe ham, men anede ikke, hvad jeg skulle stille op,« siger Roach. »Det var hårdt for vores forhold, og til sidst sagde jeg bare, at han måtte flytte.«

Nytårsaften 2011 tog Dan Collins sin uniform og snørede det tørklæde om hovedet, som han altid bar på krigsmarken i Helmand, og kørte ud i Preseli-bjergene i Pembrokeshire.

Her ringede han først 999 til alarmcentralen, gav sit navn, rang og tjenestenummer, inden han optog en selvmordsvideo med sin mobil og hængte sig i et træ.

»Mor, please, du skal ikke blive alt for ked af det. Du må forstå, at det her er, hvad jeg ønsker. Jeg har forsøgt at få al den hjælp, jeg kunne. Men intet synes at hjælpe, OK?« siger den 29-årige soldat på videoen.

»Jeg blev skudt to gange i Afghanistan, og jeg blev sprængt i luften to gange. Jeg har mistet en masse venner, og jeg skulle være død derude, og nu er det min tur.«

BBC undersøger selvmord

Moderen har udleveret videoen til BBC Panorama, der har kulegravet selvmord blandt soldater. Programmet afslører, at der i 2012 var flere soldater og veteraner, der begik selvmord, end der faldt i kamp i Afghanistan i samme periode.

Den britiske regering opgør – i modsætning til den amerikanske – ikke antallet af selvmord blandt soldater, men BBC Panorama har fundet ud af – bl.a. ved at kontakte retsmedicinere – at 21 britiske soldater i tjeneste tog deres eget liv side om side med mindst 29 veteraner, der er stoppet i tjenesten.

Mens altså 60 soldater begik selvmord i 2012, var antallet af omkomne britiske soldater i Afghanistan i samme periode 44, hvoraf 40 døde i kamp.

Forsvarsministeriet siger, at det høje antal selvmord er »tragisk«, men flere familier siger, at deres nære ikke fik nok hjælp, inden de selv tog sig af dage for egen hånd.

Forsvarsministeriet hævder også, at antallet af selvmord og soldater med posttraumatisk stresssyndrom i militæret er lavere end i civilbefolkningen. Sergent Dan Collins’ mor, Deana Collins, anklager derimod hæren og forsvarsministeriet for ikke at have gjort nok for at hjælpe soldater, der lider mentalt efter at have tjent ved fronten.

»Min søn var blot et nummer for dem. Da han først blev syg, kunne de ikke bruge ham længere,« siger hun. »Alt, jeg ønsker fra Forsvarsministeriet, er, at de indrømmer, at de ikke gjorde nok, og at de vil lære af det her, så andre soldater ikke skal gå igennem det samme.«

Lord Dannatt, tidligere chef for hærens personel, peger på, at retsmedicinere i selvmordssager nu bør gennemgå alle deres sager for at tjekke dem, der har tjent i forsvaret og været i krig.

»Dette må sættes i værk, for så snart man har noget statistik, kan man gøre noget ved det,« siger han.

Klinisk psykolog Claudia Herbert siger, at posttraumatisk stresssyndrom er kroppens »naturlige reaktion« på stærkt stressende hændelser. Og at det kan tage år før det udvikler sig, men det er muligt at behandle, hvis det bliver fanget tidligt. Symptomerne omfatter flashbacks, alvorlig angst og depression.

Antallet af britiske soldater, der lider af syndromet, er mere end fordoblet inden for de seneste tre år blandt dem, der har gjort tjeneste i Afghanistan ifølge forsvarsministeriet.

»Posttraumatisk stresssyndrom burde i sig selv ikke føre til selvmord,« siger Claudia Herbert. »Syndromet er en tilstand, der indikerer, at noget har forstyrret ens system alvorligt, og det er en advarsel om, at personen behøver hjælp og har behov for at tilpasse sig igen.«

Ingen ved heller med sikkerhed, hvor mange af de soldater, der tog deres liv i 2012, der led af syndromet.

»Men alt tyder på, at det er et større problem, end regeringen og forsvarsministeriet vil indrømme,« siger den tidligere oberst Stuart Tootal.