Selvmordsbomberen der fik kolde fødder er anholdt: »We heeben hem!«

Jihadisten, der angiveligt fik kolde fødder, da han skulle sprænge sig selv i luften, er fanget i sit barndomskvarter i Bruxelles. Nu er spørgsmålet, hvad det vil betyde for terrorbekæmpelsen.

Her pågriber belgisk politi angiveligt Salah Abdeslam efter en større politiaktion i forstaden Molenbeek. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: »We heeben hem,« skrev den belgiske statssekretær for imigration, Theo Francken, ved 18-tiden på Twitter.

Tre ord på flamsk, der næppe behøver oversættelse, og som i al deres lakoniske enkelhed udtrykker en enorm lettelse.

For »hem« er Salah Abdeslam. Den 10. mand fra terrorangrebene i Paris 13. november sidste år. Jihadisten, der angiveligt fik kolde fødder i sidste øjeblik, inden han skulle sprænge sig selv i luften og i stedet flygtede hjem til barndomskvarteret Molenbeek i Bruxelles. På tværs af diverse kontroller og på trods af et politi i højeste beredskab på begge sider af den fransk-belgiske grænse, hvorefter han var som sunket i jorden, mens myndighederne indledte en massiv, men resultatløs menneskejagt over hele kontinentet.

Lige indtil det sent fredag eftermiddag endelig lykkedes at lokalisere og anholde ham i det selvsamme Molenbeek, der gennem de seneste fire måneder har været mål for et utal af ransagninger og politioperationer. Til lettelse for Theo Francken og med ham såvel politikere som almindelige borgere over hele Europa.

Belgisk politi kom på sporet af Abdeslam i forbindelse med tirsdagens skudveksling mellem betjente og formodede jihadister i en anden Bruxelles-forstad, Forest, hvor en af de sidstnævnte blev dræbt. Flere andre havde held til at flygte, og det viste sig, at Abdeslam var blandt dem, da politiet fandt hans fingeraftryk på et glas.

Herefter var det kun et spørgsmål om tid, og da flere medier fredag fik færten af historien, besluttede myndighederne sig for at slå til mod den lejlighed, hvor de vidste, at Abdeslam befandt sig. Angrebet på adressen i Rue des Quatre Vents begyndte ved 17-tiden og relativt kort tid efter lykkedes det at anholde den eftersøgte terrorist, der var blevet såret i det ene ben. Yderligere en person blev arresteret, og samtidig holdt en tredje medsammensvoren ifølge belgiske medier ved redaktionens slutning stand i lejligheden. Uden for var belejringstilstanden dog delvist hævet, og 20 elever på en nærliggende skole, som blev fanget i ildkampen, havde fået lov til at tage hjem til deres bekymrede forældre.

En blød jihadist

Belgiens premierminister, Charles Michel, fulgte operationens afgørende fase sammen med den franske præsident, François Hollande, der var til stede i Bruxelles i forbindelse med EU-topmødet.

»Dette er resultatet af et intenst, minutiøst og professionelt arbejde. De seneste måneder har vi gennemført over 100 politioperationer, og det har denne aften ført til en ubetinget succes i kampen mod terrorisme,« sagde en tilfreds Michel, mens Hollande indledte sin del af den efterfølgende pressekonference med at mindes ofrene for attentaterne i Paris og sende en tanke til deres efterladte.

»Dette viser, at samarbejdet mellem vores to lande fungerer, og flere arrestationer vil følge, både her og i andre steder i Europa«, sagde den franske præsident og bebudede, at han vil kræve Abdeslam udleveret til retsforfølgelse i Frankrig.

Forinden havde Michel og Hollande modtaget en lykønskning fra USAs præsident Obama, der ligesom en lang række europæiske ledere glædede sig over, at den formodetde sidste terrorist fra 13. november-massakren nu var neutraliseret og oven i købet i levende live. De kommende dage og uger vil vise, om det kan blive en afgørende gevinst for terrorbekæmpelsen i Europa.

Ifølge adskillige vidneudsagn er Abdeslam ikke den typiske die hard-jihadist. Nogle fortæller, at han græd på attentatnatten. Og samtidig peger den omstændighed, at han efter al sandsynlighed deserterede i det afgørende moment ikke i retning af en forhærdet fanatisme. Hvilket måske nu vil komme efterforskerne til gode.

For Molenbeeks borgmester, Philippe Moureaux, var anholdelsen og især omstændighederne omkring den en bittersød nyhed. Bruxelles-forstaden har gennem de seneste måneder fået ry som Europas værste jihadist-rede, og det vil næppe blive mindre efter fredagens begivenheder:

»Vi ved selvfølgelig godt, at dette ikke markerer afslutningen på den internationale terrorisme, men vi har i det mindste fået sat en af dens vigtigste celæler ud af spillet.«

Politiet tog ingen chancer under fredagens aktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: DIRK WAEM.