Selvmordsbomber i Pakistan dræber over 70 ved legeplads

»Vi er ankommet til Lahore,« lød budskabet fra en pakistansk fraktion af Taleban, som gik målrettet efter at ramme kristne.

Lahore er hovedstad i Pakistans rigeste provins, Punjab, og bliver betragtet som landets politiske og kulturelle hjerte. Angrebet mod det pakistanske samfunds magtbase har derfor igen rejst spørgsmålet, hvorvidt myndighederne er effektive nok til at bekæmpe militante grupper. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIF ALI

De første blev begravet mandag. I dag vil flere komme til, og i morgen flere endnu: Døde mænd, kvinder og børn. Ofre for endnu et terrorattentat, denne gang i Pakistan.

Angrebet skete påskesøndag, mens mange kristne familier var samlet i en park i den pakistanske millionby Lahore. Børn rutsjede, og forældre skubbede gynger, da et brag med ét overdøvede alt og spredte død og lemlæstelse omkring sig. Selvmordsbomberen sprængte ifølge politiet sig selv i luften tæt på gynge­stativet i udkanten af Gulshan-e-Iqbal-parken – en af byens største – hvor mange familier var samlet i forbindelse med hellig­dagen.

Mandag eftermiddag var dødstallet opgjort til mindst 70. Dertil kommer over 350 sårede, men der er stadig usikkerhed om tabstallene. 29 af de omkomne menes at være børn.

En pakistansk fraktion af Taleban kaldet Jamaat-ul-Ahrarsom, som tidligere har erklæret troskab til Islamisk Stat, har taget ansvaret for angrebet.

»Målet var kristne,« pointerede Ehsanullah Ehsan, en talsmand for gruppen, ifølge Reuters. Ifølge myndig­hederne i Punjab var parken imidlertid fyldt med borgere med alle baggrunde, og mange af de dræbte var muslimer.

Den yderligtgående islamiske gruppe, der kæmper for at vælte regimet og indføre en streng fortolkning af islamisk lov, planlægger angiveligt flere angreb – ikke mindst på skoler og universiteter.

»Vi vil sende budskabet til premierminister Nawaz Sharif, at vi nu er gået ind i Lahore. Han kan gøre, hvad han vil, men han kan ikke stoppe os,« sagde talsmanden.

Søndagens angreb var ifølge Reuters det blodigste siden december 2014, da 134 skolebørn blev dræbt af Taleban.

Militant islamisme vinder frem

Lahore er hovedstad i Pakistans rigeste provins, Punjab, og bliver betragtet som landets politiske og kulturelle hjerte. Angrebet mod det pakistanske samfunds magtbase har derfor igen rejst spørgsmålet, hvorvidt myndighederne er effektive nok til at bekæmpe militante grupper.

Bomben i Lahore – den tredje i Pakistan alene i denne måned – blev udløst samtidig med, at grupper af radikaliserede muslimer demonstrerede mod henrettelsen af en mand ved navn Mumtaz Qadri, som de anser som en helt, fordi han myrdede en politiker, der havde dristet sig til at foreslå en reformation af landets blasfemilove.

I den forstand tjener den seneste bombe som endnu et tragis­k vidnesbyrd om, at de yderligtgående grupper – til trods for flere militære aktioner mod Pakistans ekstremister – stadig udgør en alvorlig trussel mod landets sikkerhed.

Siden den pakistanske regeringetilsluttede sig USAs krig imod terrorisme i kølvandet på 11. september-angrebene, har Pakistan været plaget af tiltagende militant ekstremisme. Mens angrebene i starten var rettet mod officielle mål, er de militante grupper i de senere år begyndt at gå efter civile fra minoritetsgrupper som shiamuslimer og kristne og er på den måde med til at puste ilden til den sekteriske og konflikt i landet.

Der er erklæret tre dages landesorg i Punjab-provinsen, hvor alle markeder og skoler i går var lukket.