Selvforsvar på polsk

Polens viceregeringschef gik af, fordi han mistænkes i en konkret korruptionssag. Selv afviser han at have gjort noget forkert, og spørgsmålet er, om An­drzej Lepper har mod til at vælte regeringen.

Polens viceregeringschef, Andrzej Lepper, blev frataget sin post. Nu truer han med at fremtvinge nyvalg i Polen, selv om vælgerne synes at ville straffe hans eget parti. Foto: Kacper Pempel/Reuters Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Det var en konkret mistanke om korruption, der tirsdag aften fik Polens premierminister Jaroslaw Kaczynski til at fyre sin stedfortræder Andrzej Lepper. Den afgående viceregeringschef og landbrugsminister der er leder af bondepartiet Samoobrona skal sammen med andre have været indblandet i en bestikkelsessag i masurien i den nordøstlige del af landet. Her skal en grund på 35 hektar ved en sø være omdannet fra landzone til byggeområde, så der f.eks. kan opføres et hotel. Zonebestemmelserne forvaltes af landbrugsministeriet, og medlemmer af Samoobrona skal have modtaget tre millioner zloty (seks mio. kr.) under bordet.

Hvad Lepper præcis skal have gjort er uklart, men premierministeren sagde i går, at han hørte til »kredsen af mistænkte«. Det samme gør Leppers partifælle Tomasz Lipiec, der er trådt tilbage som sportsminister.

Lepper, en ilter populist, der tidligere er dømt for fornærmelser og har været mistænkt i en sexskandale, har erklæret, at hans parti ikke vil fortsætte som en del af regeringen. Det vil betyde, at premierministeren derved mister sit flertal og formentlig må udskrive valg, men det er dog ikke sikkert, at Leppert mener, hvad han siger. Samoobrona ligger dårligt i meningsmålingerne og står til at miste sine pladser i parlamentet, hvis polakkerne går til stemmeurnerne nu.

Kaczynski, bror til Polens præsident, har det derimod ganske komfortabelt med sit parti Ret og Retfærdighed (PiS) og siger, at han ikke frygter et valg. Som mulige valgdatoer nævnes allerede i Warszawa 30. september eller 7. oktober.

Et forslag fra oppositionen om at opløse parlamentet øjeblikkeligt afvises dog af Kaczynski, fordi det, siger han, ville betyde valg i august, hvor mange polakker er på ferie. Leppert nægter at have gjort noget forkert og søger at leve op til sit partinavn, der betyder Selvforsvar. To personer med forbindelse til bevægelsen er anholdt.