Seks dræbt efter moské-angreb: »Jeg har altid foretrukket at bo her, men hvis vi ikke længere er ønsket...«

Seks personer er blevet dræbt ved et angreb i en moské i Québec i Canada, mens otte er såret. Medlemmer af moskéen fortæller, at der de seneste måneder har været flere tilfælde af hadefuld chikane.

Politibetjente på arbejde ved moskéen i Quebec, der søndag aften lokal tid blevt angrebet af bevæbnede gerningsmædn. Fold sammen
Læs mere
Foto: MATHIEU BELANGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg havde aldrig troet, at det ville ske her. Jeg er québecer. Jeg havde valgt et sted at leve og dø (...) I dag overvejer jeg at forlade stedet efter 42 år. Jeg vil ikke risikere mit liv,« siger Mohammed Oudghiri, der har marrokanske rødder, til den canadiske avis Le Journal de Québec.

Han var vidne til det angreb, der blev udført søndag aften i en moské i bydelen Sainte-Foy i den canadiske by Québec. Et angreb, der har kostet mindst seks mennesker livet, mens otte er såret heraf flere alvorligt.

Omkring 40 mennesker var samlet til bøn i moskéen Centre Islamique de Québec, da mindst to bevæbnede gerningsmænd trængte ind lidt før klokken 20 lokal tid og skød mod de tilstedeværende på flere etager. Et øjenvidne fortæller, at et af ofrene forsøgte at afvæbne den ene gerningsmand, men at hun blev skudt.

To mænd mistænkt for at stå bag angrebet er blevet anholdt. Den ene nær moskéen og den anden omkring 20 kilometer derfra på broen Pont de l'Île d'Orléans. Ifølge TVA Nouvelles har politiet desuden beslaglagt flere automatvåben og håndvåben. Motivet for angrebet er endnu uvist.

Moskéen har tidligere været mål for hadforbrydelser, og i juni sidste år stod der således et indpakket grisehoved ved indgangen til moskéen under Ramadanen med et tilhørende kort, hvor der stod: »God appetit«. Et par uger senere blev der uddelt foldere i området, hvor der blandt andet stod at: »Denne moské er hjem for radikalisme, hvor man foreslår de troende at læse ideologier, som går ind for voldelig jihad, sharia, kvinders underlegenhed, homofobi«, skriver Le Journal de Québec.

Avisen har talt med flere, som mener, der har været en optrapning af hadefulde gerninger de seneste måneder.

»Jeg har altid foretrukket at bo her, men hvis vi ikke længere er ønsket...« siger Mohammed Oudghiri til Le Journal de Québec uden at færddiggøre sætningen. En af hans gode venner blev dræbt ved angrebet.

Et andet medlem af moskéen, El Houcine El-Fergani, fortæller, at der ud over grisehovedet i sommer har været skrevet hadefulde ting på murene og malet på vinduerne.

»Det var chokerende, men nu er det forværret til det her. Det er forfærdeligt,« siger han.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, fordømmer angrebet. På Twitter skriver han blandt andet: »I aften sørger canadiere over de, der er blevet dræbt i et kujonagtigt angreb mod en moské i byen Québec. Mine tanker går til ofrene og deres familier«.

Québecs premierminister, Philippe Coulliard, kalder angrebet for et terrorangreb, og så understreger han over for muslimerne i Québec, at de er hjemme.

»Vi er med jer. I er hjemme. I er velkomne,« siger han ifølge den canadiske avis Le Devoir.

Byens borgmester, Régis Labeaume, kommer med samme budskab, og han pointerer desuden, at »intet menneske bør miste sit liv på grund af race, hudfarve, seksuel orientering eller religiøs overbevisning«.

En terrorenhed er blevet sat på sagen, mens en særlig procedure er blevet iværksat. Byens hospitaler er i et særligt beredskab, »orange kode«, og Le Journal de Québec rapporterer, at personalet på det lokale hospital virker meget nervøse, mens sikkerhedsvagter er blevet indsat ved alle indgange. I en periode skulle folk identificere sig for at få adgang.

Ifølge TV 2 har New Yorks borgmester i USA sent søndag aften besluttet, at sikkerheden ved moskéer i New York også skal skærpes, så der patruljeres mere ved moskéerne.