Seks års krig i Syrien giver børnesoldater og barnebrude

Unicefs status på krigen i Syrien viser en generation af børn, der er meget tæt på at være tabte.

Unicef udgiver ny rapport om situationen for børnene i Syrien, der nu i seks år har været gidsler i en krig, der har splittet nationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joseph Eid
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigen i Syrien har nu varet lige så længe som 2. Verdenskrig. Samtidig har børnene i landet, aldrig har haft det værre, viser en ny rapport fra Unicef.

»Det betyder en generation, som nu i seks år ikke har kendt til andet end krigshandlinger. De bliver traumatiseret og risikerer at blive aggressive.«

»Man taler om den tabte generation, og vi er meget tæt på at være der«, siger generalsekretær i Unicef, Steen M. Andersen.

Børnene, der forhåbentlig en dag skal genopbygge deres land, er i den grad udsatte i konflikten.

Ifølge Unicef er mindst 652 syriske børn blevet dræbt sidste år. Det er 20 procent flere end i 2015. Mange af børnene nærmere bestemt 255 blev dræbt på vej til skole.

I organisationen ser man også, at den langvarige konflikt begynder at påvirke børnene på nye, barske måder.

Børn rekrutteres blandt andet til at kæmpe helt fremme ved frontlinjen, men bliver også brugt som selvmordsbombere og fængselsvagter.

Over 850 børn blev rekrutteret i 2016 - det er over dobbelt så mange som i 2015.

»Det er ikke noget, vi har set i Syrienkrigen før. Primært drenge, men også piger, der bliver tvunget til at bære våben«, siger generalsekretæren.

Samtidig registreres der flere tilfælde af piger, der bliver giftet væk i en alt for ung alder.

Et tradition der ikke har eksisteret i Syrien, før krigen kom til.

»Det er udtryk for forarmelse. Hvis man gifter sin datter bort meget tidligt, kan det være et forsøg på at give hende en bedre tilværelse og en forsørger.«

Selv om intet umiddelbart tyder på, at en ende på konflikten er forestående, så håber generalsekretæren, at rapporten kan være med til at påvirke krigens parter med dens tal og fakta.

»Vi håber som alle andre på den endelige fredsslutning, og at tal som vores kan bidrage til en forståelse for, at det her jo ikke kan blive ved med at gå«, siger han.

Unicef yder aktiv hjælp i Syrien. Organisationen sørger blandt andet for rent vand og sanitære forhold, men hjælper også børnene ved at stå for skoler og at hjælpe deres sundhed.