Sejrssikker Hillary Clinton lufter ny taktik og stikker til Trump

Hillary Clintons viste storform under Demokraternes TV-debat, hvor hun især gik til angreb på Republikanernes topkandidat, Donald Trump, og hans udenrigspolitiske kurs.

Hillary Clinton fører suverænt over de andre demokratiske kandidater. Selv TV-kanalen Fox, at debatten mellem de tre demokrater var værd at følge - ikke mindst på grund af Hillary Clinton. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN SNYDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Hillary Clinton valgte i Demokraternes TV-debat lørdag aften en ny strategi: Hun gik til angreb på Republikanerne. Clinton gik især efter øjeblikkets topkandidat, Donald Trump. Især hans udenrigspolitiske kurs, hans forhold til muslimer og hans indvandringspolitik blev stærkt kritiseret af Clinton, som forsøgte at ignorere de to øvrige demokratiske præsidentkandidater, Vermont-senatoren Bernie Sanders og staten Marylands tidligere guvernør, Martin O’Malley.

Hvorfor valgte Clinton at angribe Republikanerne så tidligt i forløbet i stedet for at koncentrere sig om sine to politiske modstandere? Fordi – siger mange kommentatorer – Clinton dermed kunne tale om stort set alle emner og i øvrigt vise den amerikanske befolkning, at hvis der er én kandidat, der ved noget om internationale forhold, og som præsident derfor vil være egnet som øverstbefalende for de væbnede styrker, så er det Hillary Clinton. En klog taktik i og med, at hovedparten af amerikanerne lige nu er mere bekymret for terror end for den økonomiske fremtid.

Overbevisende Clinton helt i front

Hillary Clinton fører suverænt over de andre demokratiske kandidater. Selv om den demokratiske debat foregik i julemåneden, en lørdag aften og på et tidspunkt, hvor amerikanerne – hvis de overhovedet så TV – nok fulgte NFL-turneringen, så indrømmede selv TV-kanalen Fox, at debatten var værd at se ikke mindst på grund af Hillary Clinton.

For mens Bernie Sanders, Demokraternes absolutte venstrefløjskandidat, fortsatte sine markante angreb på milliardærernes skatteprocenter, banker, ulighed og fattigdomsproblemer, så førte Clinton debatten ind i amerikanernes hjertekammer: angsten for terror. Selv om hun gentagne gange blev angrebet, fordi hun i sin tid stemte for den stærkt upopulære invasion af Irak, så var hendes svar drejet på en sådan måde, at hun fremstod som en handlekraftig øverstbefalende, der ikke ville være bange for at bruge USAs militære styrker. Og dén går rent ind hos amerikanerne i et valgår, som det tyder på kommer til at dreje sig om terror, sikkerhedspolitik og USAs placering i verden.

 

Det er ikke mindst den demokratiske præsident, Barack Obamas, tøven i forhold til Islamisk Stat, der giver Clinton muligheden for at fylde denne banehalvdel ud, fordi hun på det område vil vise, at hun ikke er den samme som den nuværende præsident. Hillary Clinton har indenrigspolitisk tidligere lagt sig mere ud på venstrefløjen, end hun egentlig ønsker, for at inddæmme partiets venstrefløj. Men nu vil amerikanerne have en stærk præsident, der kan give dem sikkerhed hjemme. Hillary Clinton er derfor nu på hjemmebane nu efter sine år som udenrigsminister og virker langt mere overbevisende på det område end hendes politiske modstandere.