Sejr til Netanyahu ved det israelske parlamentsvalg

Selvom exit pools havde spået, at valgresultatet efter tirsdagens parlamentsvalg i Israel ville blive tæt, er nuværende premierminister Benjamin Netanyahu og hans parti Likud valgets klare vinder.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu har vundet det israelske valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMIR COHEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: Det står klart, at premierminister Benjamin Netanyahus højreorienterede parti Likud er vinder af tirsdagens parlamentsvalg i Israel, efter næsten alle stemmer er talt op onsdag morgen.

De officielle valgresultater giver Likud 29 ud af de 120 pladser i det israelske parlament Knesset, mens det parti, som var den største trussel mod en valgsejr til Likud, Den Zionistiske Union, står til af få 24 pladser. Sejren betyder, at den 65-årige Netanyahu kan blive siddende på magten, og dermed bliver han den regeringsleder i Israel, der har siddet i længst tid.

De første exit polls viste ellers, at det ville blive dødt løb mellem de to partier Likud og Den Zionistiske Union. Alligevel erklærede Benjamin Netanyahu allerede tirsdag aften, at valget var »en stor sejr« for hans parti, mens lederen af Den Zionistiske Union, Isaac Herzog, derimod slog fast, at »alt fortsat var åbent«.

På trods af forventningerne om et tæt valg, vurderede flere eksperter og kommentatorer allerede i løbet af tirsdagen, at Netanyahu ville løbe med sejren. Alligevel er det endelige valgresultat en større sejr for Netanyahu og Likud, end mange havde spået.

Dannelsen af en regering er dog stadig afhængig af koalitionens forhandlinger mellem landets forskellige politiske partier, men det gode valgresultat vil formentlig lette Netanyahus vej til at opbygge en styrende koalition, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De fem største udfordringer for statslederen efter valget er ifølge CNN forholdet til USA, som skal forbedres, og Israels sikkerhed, som skal garanteres i de igangværende atomforhandlinger med Iran. Derudover kommer Netanyahu også til at slås med det komplicerede og konfliktfyldte forhold til palæstinenserne, og internt blandt den israelske befolkning er der utilfredshed med stigende forbrugerpriser. Og til sidst nævnes Israels omdømme, som har lidt stor skade blandt andet på grund af udvidelsen af de israelske bosættelser.