Seismologer idømmes hårde straffe efter jordskælv

Seks seismologer og en embedsmand har hver fået seks års fængsel for at have forsømt at varsle det dødelige jordskælv i byen L’Aquila.

Omkring 300 omkom, da et jordskælv natten til 6. april 2009 rystede L’Aguila i den italienske Abruzzo-provins nordøst for Rom. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHE SIMON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ITALIEN: Seks italienske videnskabsmænd og en tidligere embedsmand er blevet idømt seks års fængsel hver, fordi de ikke forudså og varslede konsekvenserne af et jordskælv i byen L’Aquila i 2009.

De syv blev dømt for flere gange manddrab af en lokal domstol, efter at deres forsvarere havde forsøgt at overbevise dommeren om, at jordskælvet ikke havde været til at forudse.

Dommen på seks år er en stramning på to år i forhold til, hvad der var ventet som maksimumstraf.

Natten til 6. april 2009 blev L’Aguila i den italienske Abruzzo-provins nordøst for Rom ramt af et ødelæggende jordskælv med en styrke på 6,3 på Richter-skalaen. Omkring 300 mennesker omkom, men det tal kunne måske have været mindre, hvis skælvet var blevet varslet tidligere.

Seks seismologer og en embedsmand fra den offentlige administration stod tiltalt for manddrab på grund af mangelfuld varsling, Anklagemyndigheden fik ifølge dommen ret i, at de syv personer undervurderede risikoen af nogle mindre rystelser, før det kraftige jordskælv ramte byen.

Det betød, at mange indbyggere blev i deres hjem på jordskælvsnatten i stedet for at flygte.

På den anden side har forskere på området ifølge avisen The Independent vurderet, at de syv personer er blevet gjort til syndebukke for, hvad der var en uforudsigelig naturkatastrofe.

De tiltalte sad i 2009 i et panel, som skulle vurdere risikoen af flere hundrede mindre rystelser, som havde ramt L’Aquila i månederne op til det kraftige skælv.

De udsendte en beroligende meddelelse op til skælvet, hvor de også skrev, at det ikke var muligt at forudse, om der på et tidspunkt ville opstå et stort jordskælv i området. Til gengæld opfordrede de til, at man indførte strengere sikkerhedsforanstaltninger, blandt andet ved at sikre bygninger bedre.

Retssagen, der begyndte i september 2011, har vakt stor opmærksomhed i det videnskabelige samfund, hvor mere end 5.000 forskere ifølge BBC har underskrevet et åbent brev til den italienske præsident, Giorgio Napolitano, hvori de støtter de sagsøgte.

I maj i år blev Norditalien igen ramt af jordskælv og efterskælv, der skabte store ødelæggelser og kostede flere personer livet.