Se videoen: Tyve stjæler tyske diamanter for milliarder under sensationelt kup

Det er formentlig det største kup i Tyskland siden Anden Verdenskrig. Se overvågningsvideoen fra Grünen Gewölbe her.

 

Efter et sensationelt kup er gerningsmænd sluppet af sted med uvurderlige diamanter og brillanter fra kunstsamlingen Grünen Gewölbe i Dresden i det sydøstlige Tyskland. Tyvene er på fri fod.

Tysk politi har nu udsendt en overvågningsvideo fra museet i håb om at komme nærmere indbrudstyvenes identitet. Se videoen ovenfor.

Af videoen fremgår det, at tyvene begår indbruddet i mørke og lyser for sig med pandelamper. De er bevæbnede med økser, som en af tyvene anvender til at smadre et vitrineskab.

Ifølge politiet er tyvene sluppet af sted med tre opsatser, som hver består af 20 til 40 juveler, diamanter eller brillanter. Repræsentanter fra kunstmuseet vil endnu ikke sætte beløb på det stjålne, mens dagbladet Bild har anslået, at værdien kan løbe op i mere end en milliard euro, hvilket svarer til over 7,5 milliarder kroner.

Politiet har umiddelbart ingen idé om, hvem gerningsmændene er. Kuppet var minutiøst planlagt, og flere end de to gerningsmænd på videooptagelserne kan have været involveret, mener politiet.

Indbruddet blev opdaget af museets vagtfolk klokken 04.59 mandag morgen. Vagterne så på deres overvågningsvideo, at to »små gerningsmænd« var i færd med at smadre vitrineskabe inde på kunstmuseet.

Vagtfolkene alarmerede øjeblikkeligt politiet, som ifølge egne optegnelser ankom til kunstmuseet seks minutter efter. På det tidspunkt var de to gerningsmænd dog allerede forsvundet – angiveligt i en sort Audi A6, som senere blev fundet i brand i en parkeringskælder.

Noget tyder på, at der er tale om et velplanlagt kup, som gerningsmændene er lykkedes med. I minutterne inden alarmen gik på kunstmuseet, udbrød der brand i en transformatorstation i det centrale Dresden. Branden betød, at strømmen gik i dele af indre Dresden. Politiet kan endnu ikke sige, om branden førte til, at alarmerne på kunstmuseet ikke virkede efter hensigten.

Det har efterfølgende vist sig, at tyvene brød ind gennem et hjørnevindue, hvor det var lykkedes dem at fjerne et gitter foran vinduet, smadre ruden og trænge ind på museet.

 

Blandt de fineste samlinger

Grünen Gewölbe hører til blandt de fineste kunstsamlinger i Tyskland. Samlingen er placeret i det centrale Dresden, hvor museet indeholder en række rigt udsmykkede lokaler, som blandt andet omfatter store mængder guld- og sølvsmykker, ligesom samlingen rummer et stort antal juveler, herunder sjældne diamantsmykker.

Det tyske medie Bild melder, at tyvene er gået systematisk efter mindre, men særdeles kostbare effekter.

Gerningsmændene vidste tilsyneladende, hvad de gik efter. Alle store og tunge genstande blev efterladt, mens guld og juveler blev smidt ned i tasker, hvorefter gerningsmændene hurtigt forlod museet.