Se videoen: Michael Phelps svømmer om kap med stor hvidhaj

Supersvømmeren Michael Phelps konkurrerede søndag med en hvidhaj i et simuleret ræs om, hvem der hurtigst kunne tilbagelægge 100 meter. Phelps har tidligere slået en revhaj i en lignende dyst.

Arkivfoto: »Omkamp? Næste gang… I varmere vand,« skrev svømmefænomentet Michael Phelps efter søndagens konkurrence mod en stor hvidhaj.  Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHE SIMON

Hvem er hurtigst? Verdens mest vindende svømmer i olympisk sammenhæng, Michael Phelps, eller en af havets mest frygtindgydende jægere, hvidhajen?

Det spørgsmål satte tv-stationen Discovery sig for at finde svaret på og satte søndag Michael Phelps i stævne på en 100 meters distance.

28-årige Phelps, der har vundet 28 OL-medaljer, svømmer normalt distancen på 5 miles/timen svarende til 8-10 km/t, mens en hvidhaj tilbagelægger 25 miles/timen – 40 km/t.

Men i dagens anledning blev Michael Phelps iført en særlig svømmedragt, der skulle gøre, at han kunne glide lettere gennem vandet, og en såkaldt »monofinne«, der er en slags svømmefod udformet som en hale. Udstyr, der skal give ham nogle af de fordele, hvidhajen har i vandet.

Og resultatet blev uhyre tæt. Blot to sekunder adskilte de to – i hvidhajens favør.

For mens hajen brugte 36,1 sekund på de 100 meter, brugte Phelps 38,1 sekund. Det skriver flere medier blandt andet The Times og BBC.

Phelps og hajen svømmede dog ikke ved siden af hinanden, men tog distancen hver for sig. Discovery Channel, der viste klippet som en del af deres temauge om hajer, har efterfølgende sammenklippet Phelps og hajens tilbagelægning af de 100 meter.

Discovery har lagt denne video op på Facebook:

Phelps slog revhaj i ræs

For at få hvidhajen til at svømme i 100 meter på en nogenlunde lige strækning brugte holdet bag lokkemad, som man trak foran hajen, der er verdens største rovfisk.

Hvidhajen kan blive op til seks meter lang og veje op mod to ton, og er den haj, der står for flest angreb mod mennesker på verdensplan, skriver National Geographic.

I lignende konkurrencer har Phelps tidligere været oppe mod en hammerhaj, som han tabte til, og en revhaj, som han overhalede. Og Phelps er klar på flere konkurrencer mod de frygtede hajer - og meget gerne en revanche mod hvidhajen.

I et tweet umiddelbart efter konkurrencen skriver Phelps tørt:

»Omkamp? Næste gang… I varmere vand.«

Flere konkurrencer på landjord

For flere professionelle atleter er det tilsyneladende blevet en ting at konkurrere mod dyreverdenens hurtigste i deres disciplin.

Der er således flere eksempler fra tidligere på, at topatleter har taget kampen op.

Det gjorde blandt andet Bryan Habana, der er en af de hurtigste rugby-spillere i verden, der i 2007 løb om kap mod verdens hurtigste landdyr, cheetahen. Cheetahen blev lokket til at sprinte med låret fra et lam.

Habana tilbagelagde de 100 meter på 10,4 sekunder, men det var ikke nok til at slå Cheetahen, der kom først over stregen.

I 2009 løb NFL-spilleren Dennis Northcutt om kap mod en struds i et tv-show – og vandt.

Ifølge BBC var det dog tydeligt, at strudsen ikke gjorde sit ypperligste i kampen, og der blev derfor arrangeret en omkamp, som strudsen overlegent vandt.