Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
En smuk gestus på en modbydelig baggrund har i nu en uge udspillet sig på Facebook. I en af de hidtil største, kollektive empati-erklæringer på sociale medier, har et overvældende antal danskere viet deres profilfoto til mindet om Norges ofre.
De holder i hånd med Norge. "Tænker på Norge." Linker til historier eller mindesider om Norge. Nogle har helt udskiftet det obligatoriske Facebook-friskfyrs-foto med Norges flag. Andre har tilføjet de røde, blå og hvide farver i mindre udgave som badge eller indsat en grafik med budskabet: OSL♥.
Støttegrupper, støttebegivenheder og støttende statusopdateringer har ligeledes været i høj kurs i den forgangne uge.
Det er smukt at se det stolte, norske flag i så mange afskygninger. Og formentlig er medfølelsen reel hos hver enkelte bruguer. Men tanken kommer krybende: For er det overhovedet nødvendigt at skilte med sin empati i cyberspace' fulde offentlighed? Findes der overhovedet mennesker, som er uberørte af de fuldstændig uforståelige begivenheder i Norge? Er vi ikke "alle nordmænd" i denne stund?
Egocentrisk selvfremstilling
- På den ene side handler det om at vise spontan deltagelse, men samtidig er det også en måde at positionere sig selv på. Det er på en og samme tid en egocentrisk og filantropisk adfærd, lyder det fra internetforsker og lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, Jakob Linaa Jensen, i Dagbladet Information.
Det er altså samme følelse, som når man bærer en nål fra Kræftens Bekæmpelse i reverset eller et gult LiveStrong-armbånd fra Lance Armstrong om håndleddet - der er dog den forskel, at disse ting rent faktisk støtter hver deres sag økonomisk.
- Det handler om at knytte sig sammen med den gode sag. Ligesom man kan 'donere' sin statusopdatering til mere eller mindre fjollede formål, ser man nu også folk gøre noget tilsvarende med profilbilledet, Det handler om at stive sin identitet af og opnå en følelse af at være en del af en større sag, uddyber Jakob Linaa Jensen over for Information.
Fænomenet opstår tilsyneladende ud af det blå. Da nærværende journalist tjekkede sin Facebook sidste fredag, blev han mødt af 39 norske flag, hvor der tidligere havde været fotos af smilende venner. Da var klokken ca. 22.00 - der var altså kun gået omkring 6½ time siden, at Anders Breiviks enorme bombe havde rystet det centrale Oslo.
Hele temaet: Massakren i Norge
Siden da er adskillige flere kommet til. Det virker unødvendigt at fastslå, at Facebook-empatien har spredt sig med lynets hast. En smuk, reel (og egocentrisk) gestus på en modbydelig baggrund. Men som en læser konstaterer:
- Der er gået flokdyr i den.