Se huset: Bin Laden var omgivet af luksus

al-Qaedas leder blev skudt i hus, der var bygget som en lille luksusfæstning.

Pakistanske soldater sikrer huset, hvor Osama bin Laden blev dræbt søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: IFTIKHAR TANOLI

Da amerikanske styrker omsider fandt frem til al Qaedas leder, Osama bin Laden, var det ikke i en klippehule i de uvejsomme bjerge tæt ved Afghanistans grænse, men i en luksuriøs millionærbolig, hvor han var sammen med sin yngste kone, oplyser amerikanske embedsmænd.

Den amerikanske enhed fandt frem til den tre etagers fæstningsagtige bygning fire år efter at have sporet en af bin Ladens mest betroede sendebud, som blev identificeret af personer anholdt efter terrorangrebet den 11. september 2001.

- De fængslede personer identificerede denne mand, som en af de få al Qaeda-sendebud, som bin Laden havde fuld tillid til. De gav udtryk for, at han boede sammen med eller var under bin Ladens beskyttelse, siger en kilde i Washington.

Usædvanligt hus

Myndighederne erfarede i august 2010, at sendebuddet boede sammen med sin bror og deres familier i et usædvanligt topsikret hus.

- Vi blev chokerede over at se det hus, hvor brødrene boede. Et helt usædvanligt unikt byggeri, siger de amerikanske kilder.

Det blev konkluderet, at huset var hjemsted for en højtstående person fra terrornetværket. Eksperter arbejdede i flere år på dette spor, og det blev fundet sandsynligt, at det kunne være et gemmested for Osama bin Laden.

Ingen telefon eller internet

Huset i Abbotabad, der ligger 60 km nord for Islamabad, er omkring otte gange så stort som andre huse i nærheden og lå lidt afsondret, da det blev opført i 2005. Huset har ydermure på op til 5,5 meters højde. De personer, som boede i huset, brændte deres affald i stedet for at lade sanitetsfolk fjerne det.

- Det vakte også mistanke, at et hus til over fem millioner kroner ikke havde telefon eller internet. Brødrene havde heller ingen forklaring på deres rigdom, siger efterretningskilder i USA.

Et lille amerikansk hold gennemførte en helikopterrazzia mod bygningen søndag eftermiddag. Efter 40 minutters kamp var bin Laden og en voksen søn af ham dræbt sammen med de to brødte og en uidentificeret kvinde.

/ritzau/Reuters