Se Charlie Hebdos forside efter massakren

»Vi giver ikke op,« siger Charlie Hebdo. Berlingskes ansvarshavende chefredaktør Lisbeth Knudsen om forsiden: »Et ikonisk dokument«.

Forsiden på Charlie Hebdo, der officielt udkommer onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er en tåre i det ene øje.

Den langskæggede tegnede mand med hvid turban om hovedet står bedrøvet på forsiden af det satiriske franske magasin Charlie Hebdos første udgave efter terrorangrebet, der onsdag kostede 12 livet i Paris.

»Alt er tilgivet,« står over ham - og på et skilt i hans hænder er skrevet de ord, som franskmænd de seneste døgn har gentaget igen og igen:

»Je suis Charlie« - »Jeg er Charlie«.

Vi giver ikke op

Magasinet har ikke officielt navngivet manden på forsiden som profeten Muhammed, men Charlie Hebdos advokat, Richard Malka, sagde mandag, at profeten ville medvirke i det næste nummer af magasinet.

»Vi giver ikke op,« forklarede advokaten, ifølge nyhedsbureauet Reuters og fortsatte:

»Udsagnet 'Jeg er Charlie' betyder også retten til blasfemi«.

Magasinet udkommer officielt først onsdag og bliver trykt på formentlig 16 sprog i omkring tre millioner eksemplar.

Det er betydeligt flere end de 60.000 eksemplarer, som ugemagasinet normalt udkommer i.

Forsiden er lavet af tegneren 'Luz,' der formentlig alene er i live i dag, fordi han sov over sig - og dermed ikke deltog i det redaktionsmøde onsdag, hvor store dele af Charlie Hebdos redaktion blev dræbt af to islamistiske terrorister.

Mændene mistede fredag livet i en skudkamp med fransk politi efter en gidselaktion.

Onsdagens udgave af Charlie Hebdo skulle være på otte sider, deriblandt skulle være flere tegninger lavet af nogle af de dræbte tegnere.

Ikonisk dokument

Flere medier har natten til tirsdag dansk tid omtalt forsiden, men især de amerikanske medier er foreløbig tilbageholdende med at vise selve forsiden.

Ansvarshavende chefredaktør Lisbeth Knudsen mener, at der er god grund til at bringe forsiden af Charlie Hebdo som journalistisk dokumentation.

»Forsiden af det nye nummer af Charlie Hebdo bliver uden tvivl et ikonisk dokument, som vil blive husket længe på grund af massakren. Derfor bringer vi den som vigtig journalistisk dokumentation. Den hører selvfølgelig til en relevant dækning af denne skelsættende begivenhed,« siger Lisbeth Knudsen.

Charlie Hebdo har gennem årene trykt mange kontroversielle tegninger af både religiøse og politiske ledere, men det var genoptrykningen af Jyllands-Postens såkaldte Muhammed-tegninger fra 2005, der gav magasinet verdensomspændende omtale og førte til flere trusler mod magasinet og deres nu dræbte chefredaktør.

Magasinet har siden tegnet og trykt flere tegninger af profeten Muhammed.

Forsiden på Charlie Hebdo, der officielt udkommer på onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: AFP.