Se billederne: Ekstreme vinde spreder farlige skovbrande tværs over Californien

Skovbrande hærger flere steder i Californien, og hårde vinde hjælper kun flammerne på vej. Det kan være et resultat af klimaforandringer.

Brandmænd kæmper for at slukke Kincade Fire 27. oktober. Men i dag, 31. oktober, har de stadig ikke fået branden nedkæmpet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Pacheco/AFP/Ritzau Scanpix

Hvert efterår kommer Californiens voldsomme Santa Ana-vinde hylende ned gennem bjergpassene og tvinger Los Angeles' indbyggere inden døre. For hvis der er skovbrande, spreder de sig yderligere i vindene, og dette år er ingen undtagelse.

Santa Ana-vindene nåede orkanstyrke onsdag og gjorde det så godt som umuligt for brandmændene i Californien at slukke de skovbrande, der spredte sig med voldsom hast flere steder i staten og især sydpå.

Skovbranden brød ud i Simi Valley onsdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: David McNew/AFP/Ritzau Scanpix.

Fra Californien til Arizona er 26 millioner amerikanere blevet advaret om risikoen for, at skovbrande kan bryde ud, skriver CNN, og ifølge The Washington Post var det netop advarslerne, der sørgede for, at brandmændene flere steder stod klar til at påbegynde slukningsarbejdet, da en skovbrand brød ud tidligt onsdag morgen i Californiens Simi Valley.

En brandmand fra Oak Glen Conservation Camp bekæmper den brand, der brød ud i Simi Valley onsdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: David McNew/AFP/Ritzau Scanpix.

Men efter to timer havde den alligevel vokset sig tre gange så stor. Santa Ana-vindene drev flammerne op ad bjergskråningerne med 119 km/t., og på et tidspunkt nærmede branden sig endda Ronald Reagans nationale bibliotek (som dog blev skånet). Branden, som blev kaldt for The Easy Fire, brændte hurtigt 647 hektar af ifølge The Washington Post, men kun ét hus gik op i flammer.

CNNs journalist Bill Weir står her på Ronald Reagans nationale bibliotek, mens flammerne æder landskabet bag ham. Han mener, at skovbrandene, som bliver hyppigere og hyppigere, kommer til at ændre delstaten.

Senere på dagen var mere end 12 skovbrande brudt ud rundt om Los Angeles ifølge BBC. Hele ugen har andre skovbrande hærget Californien på tværs af delstaten.

I det nordlige Californien er flere end 200.000 amerikanere således uden elektricitet, efter at den såkaldte Kincade Fire på en uge har spredt sig over 30.000 hektar, beretter CNN.

I det nordlige Californien har Kincade Fire hærget, og Californiens brandvæsen har indtil nu kun fået 45 procent af skovbranden under kontrol, skriver brandvæsnet selv på sin hjemmeside. Billedet her er fra 27. oktober, hvor titusindvis af amerikanere blev evakueret fra deres hjem, og strømafbrydelser ramte tusindvis af mennesker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson/AFP/Ritzau Scanpix.

Meteorologer og indbyggere i Californien er bange. For ifølge vejrudsigten ser Santa Ana-vindene ikke ud til at ville fortage sig i styrke. Tværtimod. De kan vise sig at blive stærkere, end de har været i de seneste ti år, skriver The New York Times.

»Disse vinde kommer desværre til at fortsætte i mindst 24 timer endnu,« forklarede en bekymret politichef ved navn Mark Lorenzen i Ventura County til The Washington Post.

Det er ikke unormalt, at der udbryder skovbrande i Californien, skriver CNN. Faktisk er det i visse sæsoner ganske normalt. Men i de seneste år er de såkaldte »brandsæsoner« blevet længere; skovbrandene begynder tidligere på året og fortsætter længere ind i sæsonen.

Brandmænd diskuterer, hvordan de skal håndtere Kincade-branden, efter at den har fået tag i et hjem tæt på delstatens kæmpe vinmarker. Billedet er fra 27. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson/AFP/Ritzau Scanpix.

Det kan være et resultat af klimaforandringer. For siden 1970erne er Californiens klima blevet både varmere og tørrere, og dét kan bane vej for flere skovbrande.

Og sådan kan det blive ved, mener den tidligere californiske guvernør for Demokraterne Jerry Brown.

»Det her er kun begyndelsen. Det er kun en forsmag på den skræk og rædsel, som vil finde sted i flere årtier,« sagde han tidligere på ugen til Politico.