Se billederne af de enorme sørgeoptog: Generalens kiste er kommet hjem

General Qassem Soleimani begraves i sin hjemby Kerman som det sidste led i omfattende begravelsesceremoni.

 

Den iranske general Qassem Soleimani, der blev dræbt i et amerikansk missilangreb beordret af USAs præsident, Donald Trump, bliver begravet i sin hjemby, Kerman, tidligt tirsdag morgen dansk tid.

Soleimanis kiste er ankommet til byen i det sydøstlige Iran, hvorfra lokalt stats-TV viser billeder af tusindvis af sortklædte mennesker i gaderne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Antallet af fremmødte i Kerman kan ifølge nyhedsbureauet AFP matche det enorme fremmøde, der har været ved de seneste dages sørgeoptog for den højtstående general i Irans hovedstad, Teheran, og flere andre byer.

Her er billeder fra Kerman tirsdag morgen.

Qassem Soleimani blev dræbt under et amerikansk angreb nær den internationale lufthavn i Iraks hovedstad, Bagdad, natten til fredag dansk tid. Efter hans død blev der erklæret landesorg i Iran, og iranske ledere har svoret hævn.

Soleimani blev ifølge kendere af Iran regnet for at være blandt landets mest indflydelsesrige personer – måske nummer to i hierarkiet efter Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei. Det skriver Reuters.

Han var chef for elitestyrken Quds, en del af Revolutionsgarden, og han var dybt involveret i Irans militære ageren i konflikter i Irak, Syrien, Yemen og Libanon.

USA betragter Quds-enheden for en terrororganisation, så det var efter amerikansk opfattelse en terrorleder, som blev dræbt efter ordre fra præsident Donald Trump.

De sørgende iranere har ved de seneste dages sørgeoptog råbt slagord, mens de marcherede i Teherans store gader.

»Død over USA« og »død over Israel« var blandt de mest brugte. Sørgeoptogene menes at have haft deltagelse af flere millioner mennesker.

Iran er ikke ene om at udsende trusler. Donald Trump har i en serie tweets advaret Iran om at holde igen.

Han har skrevet, at USA har udset sig 52 mål i Iran, som vil blive ramt, hvis Iran gengælder drabet. Tallet svarer til det antal amerikanere, der blev taget som gidsler på den amerikanske ambassade i Teheran i november 1979. De blev tilbageholdt i 444 dage og løsladt i januar 1981.

Trump har også advaret om, at hvis Irak smider amerikanske soldater ud af landet, som Iraks parlament søndag opfordrede til, risikerer Irak at blive ramt af »meget store sanktioner«.

Irak går balancegang i sagen på grund af forbindelser til både Iran og USA.