Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
På den ene side har de seneste årtiers rødglødende udvikling af den kinesiske økonomi medvirket til at løfte flere hundrede millioner af kinesere ud af fattigdom. På den anden har den heftige industrialisering også haft en uheldig bivirkning: luftforureningen i hovedstaden Beijing er i gennemsnit fem gange højere, end det Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler.
Brug curseren til at trække billederne over hinanden
Luftforureningen er i dag en større dræber end rygning, og i følge et studie foretaget af Greenpeace døde mere end 257.000 kinesere i 2013 som følgevirkning af smog.
Forureningsniveauet er så højt, at kinesiske eksperter i en rapport har advaret om, at Beijing i princippet er »ubeboelig for mennesker«.
Tidligere var en skyet dag ikke noget bekymrende, men blot et tegn på dårligt vejr. Nu forholder det sig dog anderledes, og det er efterhånden umuligt for kineserne at undgå at bemærke, at luften over dem er farlig.
Den voksende bekymring har medført, at luftrensere og masker er blevet en del af hverdagen for mange indbyggere i Beijing, mens indendørs legepladser er populære hos forældre, der er bekymrede for deres børns helbred.
Det er de såkaldte fine PM 2.5-partikler, der er det største problem. Partiklerne er små nok til at trænge ind i lungerne og i blodet og kan transporteres med vinden over længere afstande. De forsvinder stort set kun fra luften, når det sner eller regner.
Inden for de sidste par uger har debatten om Kinas problemer smog taget til, efter en kritisk dokumentarfilm blev lagt på nettet og set mere end 200 millioner gange. Kvinden bag filmen »Under the Dome« er den 30-årige journalist Chai Jing, der efter fødslen af sin datter blev opmærksom på, hvilken risiko det indebar at befinde sig udenfor i Beijing. Herefter besluttede hun sig for at lave den nu sensationelle film.
Blot en uge efter udgivelsen har de kinesiske myndigheder fjernet den igen. Men med sine mange afspilninger nåede at sætte gang i debatten omkring luftforureningen og de tilhørende problemer. Og mange kinesere håber, at politikerne vil gøre alvor af de sidste ti års løfter om forbedringer og restriktioner i forhold til forureningen - også selv om det vil kræve en nedgang i den økonomiske vækst.