Scientology raser over afhoppet Oscar-vinder

Hollywood-filmmand skaber røre med anklager om hemmelig FBI-undersøgelse af Scientology.

Paul Haggis vandt to Oscars for sin film Crash fra 2006. Nu fortæller han nogle grimme historier om Scientology. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej, det er hverken John Travolta eller Tom Cruise. Men derimod den Oscar-vindende Paul Haggis, som nu føler Scientologys vrede.

Haggis var manuskriptforfatter på blandt andre filmene Million Dollar Baby, Crash og de to seneste kapitler i James Bond-serien.

I 2009 forlod han Scientology efter 34 års medlemsskab, og i denne uge stod han frem i det hæderkronede magasin The New Yorker med en detaljeret beskrivelse af forholdene fra dybt inde i Scientology.

Læs også: Scientology rasende over tysk film

En af hovedbeskyldningerne i det opsigtsvækkende interview, som kan læses i The New Yorker, er rettet mod kirkens leder, David Miscavige - forlover ved Tom Cruises bryllup, i øvrigt. Haggis hævder at Miscavige flere gange har truet medlemmer af kirken.

En anden voldsom anklage går på, at det amerikanske forbundspoliti, FBI, er i færd med en hemmelig efterforskning af Scientologys hovedkvarter, den såkaldte guldbase - Gold Base.

Læs også: Hacker-hær erklærer Egypten krig

Angiveligt er flere dedikerede Scientology-medlemmer blev brutalt behandlet og afstraffet med ture i "hullet" - nogle trailere, hvor der hersker strenge krav om konstant bøn.

Ifølge The New Yorker, som har interviewet adskillige tidligere medlemmer, bliver Scientology-ledere opfordret til at "indpiske aggresiv - tilmed voldelig - disciplin."

Det pure opspind

Scientology afviser alle anklagerne, ligesom kirken nægter at kende til en FBI-efterforskning.

- Det er skuffende at et anerkendt magasin som The New Yorker vælger at genoptrykke disse sensationalistiske påstande fra tidligere medlemmer. Det er ikke engang et tabloid-blad værdigt, siger en talsmand for Scientology, Tommy Davis.

Travolta kan noget med hænderne

En anden kuriøs del af The New Yorkers historie bliver fortalt af Hollywood-skuespilleren Josh Brolin.

Han beretter om et middagsselskab, hvor kollegaen John Travolta foretog en form for spirituel healing af legenden Marlon Brando. Healingen omfattede blandt andet håndspålæggelse af et kødsår.

En talsmand for John Travolta har efterfølgende beskrevet historien som "ren fabrikering."