Scientology klar til opgør om dokumentar

Scientology og dokumentarkanalen HBO ruster sig til retssager, når en dokumentar om den omstridte »kirke« får premiere i næste måned.

Den amerikanske stjerneskuespiller Tom Cruise er scientolog, og i den nye dokumentar beskrives det bl.a., hvordan Scientology var kritisk over for hans ægteskab med Nicole Kidman, fordi hendes far var psykolog. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

160 advokater af den dyre slags. Det er nøjagtig så mange, som den amerikanske film- og dokumentarkanal HBO har hyret forud for, at de viser dokumentarprogrammet »Going Clear«.

Den skulle være en rystende beretning om »kirken« Scientology og deres metoder til at hverve nye kunder og forhindre frafaldne i at sladre om kirkens hemmeligheder. Og de mest kendte hos Scientology, filmskuespillerne John Travolta og Tom Cruise, holder lav profil forud for premieren, der finder sted i marts.

Dokumentarprogrammet fik en bragende fin modtagelse under Sundance Festivalen for nylig, og Scientology raser over beskyldningerne i filmen, der går lige fra afpresning og tvang til forfølgelse af de personer, der alligevel forlader kirken.

Det hele er ganske vist hørt før. Men denne gang får Scientology en række alvorlige anklager hæftet på sig, som den almindelige amerikaner kan identificere sig med.

For filmstjernernes privatliv bliver blotlagt, og flere tidligere højtstående scientologer står frem og fortæller om mafialignende metoder over for de superstjerner, som er medlem af den mystiske religion, der blandt andet udspringer af den amerikanske science fiction-forfatter Ron L. Hubbards tanker om rumvæsener, der kom til Jorden for tusindvis af år siden.

Dokumentarfilmen er lavet på baggrund af bogen »Going Clear«, som er skrevet af Lawrence Wright, der er Pulitzer vinder og har skrevet mange dokumentariske bøger.

Scientology har selvfølgelig truet med sagsanlæg og gjorde det også, da bogen i sin tid udkom.

Nu kommer dokumentaren så, og heri står en lang række tidligere fremtrædende Scientology-folk frem og fortæller, hvordan »kirken« ledes, og frem for alt hvordan frafaldne behandles.

Splid, fusk og afpresning

I filmen fortæller Marty Rathbun, som tidligere har været den næsthøjeste i »kirken« og placeret lige under lederen, David Miscavige, at man var særdeles skeptisk over for Tom Cruises andet ægteskab med Nicole Kidman, fordi hendes far er en kendt psykolog i Australien. Og Scientology kan ikke lide psykologer, fremgår det i filmen.

Nicole Kidmans far blev derfor betegnet som »en potentiel ballademager«, og der blev fra Scientologys side iværksat en kampagne for at få Cruise, der er en af »kirkens« trofæmedlemmer, til at droppe forholdet til Kidman.

Hendes telefon blev aflyttet, og man forsøgte at »genuddanne« deres to børn, Connor og Isabella, som skulle vende sig mod deres mor, så Tom Cruise kunne få forældremyndigheden over dem.

Men det stopper ikke her med problemerne for de kendte. Det hævdes også i dokumentarfilmen, at en anden Hollywood-skuespiller, John Travolta, ikke tør forlade »kirken«, fordi de har for meget på ham.

Under de utallige spirituelle »afhøringer«, han har været igennem, har verdensstjernen angiveligt krænget sine inderste problemer ud. Der skulle ligge tusindvis af dokumenter om Travoltas privatliv, som blot venter på at blive lagt på nettet, hvis han forlader Scientology.

Og ud over de mange detaljer om privates liv i »kirken« eller rettere udenfor, hvis ellers de to ting kan adskilles, så er dokumentaren fyldt med detaljer om en medlemsskare, der er halveret, om skattesnyd for milliarder, og om en »kirke«, der i skattemæssig sammenhæng opfører sig mere som en forretning end som en velgørenhedsorganisation og et religiøst samfund.

Men, som det også hedder: Det er Scientology ikke ene om.

Det sker angiveligt i mange af de nye religioner, der med jævne mellemrum dukker op og skal hverve medlemmer.

Scientology er selvfølgelig gået i modoffensiven og forbereder en række sager. Men »kirken« har også indrykket helsidesannoncer i blandt andet The New York Times og beskyldt filmen for at sværte »kirken« til, samtidig med at Scientology henholder sig til, at de på intet tidspunkt har fået lov til at svare på beskyldningerne i dokumentaren.

Premieren på HBO er den 16. marts.