Schweiz har »et af Europas værste covid-19-udbrud« – og det kan skyldes en jodlekoncert

Schweiz vedtager nye strenge restriktioner for at forsinke smitten af covid-19, efter at landet er blevet hårdt ramt af anden bølge. Måske skyldes det en mundbindsfri jodlekoncert.

I hundredvis af år har schweizerne jodlet, uden at der skete noget ved det. Men i 2020 kan en jodlekoncert måske have sat gang i landets hidtil værste coronaudbrud. Billedet her fra en jodlefestival i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valeriano Di Domenico/AFP/Ritzau Scanpix

Anden bølge har ramt Schweiz. Hårdt. Og hurtigt.

Sådan lød det fra landets præsident, Simonetta Sommaruga, da hun søndag annoncerede nye restriktioner mod coronavirus, efter at antallet af nye smittede pludselig er skudt i vejret i de seneste dage.

Det nye udbrud af coronavirusinfektioner beskrives som »et af Europas værste« – og meget tyder på, at det kan være foranlediget af en mundbindsfri jodlekoncert, skriver Sky News.

I slutningen af september blev en jodlekoncert sat op i byen Schwyz, hvor 600 mennesker deltog som publikum. Koncerten blev holdt inden døre, og hverken de jodlende sangere på scenen eller publikum bar mundbind.

Siden er mindst tre af forestillingens skuespillere testet positive for coronavirus. Og nu er regionen den værst ramte i hele landet.

Hvor der i midten af september var fundet 500 smittede i Schwyz, er der nu over 1.238. Ifølge Sky News står det så grelt til, at der er 408 smittede pr. 100.000 indbyggere i byen.

»Der er en ekstremt høj rate af positive test. Vi er gået fra 30 procent til 50 procent,« fortæller en lokal hospitalschef, Franziska Föllmi, til Daily Mail.

Diskussion om smitte ved sang

Der har tidligere været en del diskussion om, hvorvidt coronavirus kan spredes nemmere gennem sang – som for eksempel fælles- og korsang – end tale.

Et australsk studie har for eksempel antydet, at viruspartikler nemmere kan spredes gennem luften, når man synger, end når man taler, og at et kor for eksempel kan fylde luften med viruspartikler, hvis kormedlemmerne synger indendørs, og en eller flere er syge med coronavirus.

Andre studier peger dog på, at det ikke gør den store forskel for smittespredningen, om man synger eller taler.

Selv om flere af jodlerne, som optrådte på scenen i Schwyz, også er testet positive for covid-19 efter koncerten, forholder flere af dem sig skeptiske over for, at de skulle være skyld i det nye udbrud i regionen.

Erwin Bertschy, som selv optrådte i forestillingen, siger til Sky News, at alle byens restauranter også var åbne og fyldt med gæster, og at smittespredningen lige så vel kan have fundet sted dér. Hans kollega, Maja Keller-Roth, siger også, at der var andre begivenheder, hvor folk kunne have fået virussen.

»Vi synes, det er en skam og sørgeligt, at medierne nu trækker os gennem mudderet,« siger hun til Sky News.

Men det nye coronaudbrud har ikke kun ramt i Schwyz. Ifølge landets præsident vokser smittetallet nu i alle landets regioner, skriver Reuters. Fredag registrerede Schweiz over 3.100 nye tilfælde, det hidtil højeste antal nye smittede på et døgn.

Derfor er der nu vedtaget landsdækkende forsamlingsforbud for grupper på mere end 15 personer i det offentlige rum, ligesom der bliver stillet krav om, at alle skal iføre sig mundbind, når de befinder sig indendørs i offentlige rum såvel som i offentlig transport.

Alle anbefales i øvrigt at arbejde hjemmefra så vidt muligt.