Schwarzenegger rydder op i Californien

Guvenøren lancerer dramatisk spareplan med massefyringer og lønnedskæringer for at rette op på underskud på tocifret milliardbeløb.

Foto: Don Emmert / AFP

22.000 offentligt ansatte står til fyring og næsten 200.000 får deres løn reduceret til minimumslønnen på ca. 31 kroner i timen. Det er resultatet af Arnold Schwarzeneggers storstilede spareplan for at redde statens økonomi, skriver flere medier fredag.

Californien, der alene er en af verdens største økonomier, har længe døjet med et underskud på budgetterne på 15 milliarder dollars – eller omkring 72,7 milliarder kroner.

Nu er kassen ved at være tom, og det fik torsdag guvenøren til at skrive under på en spareplan, der afskediger mere end 10.000 deltidsansatte og sæsonarbejdere. Det vil spare staten for 100 millioner dollars om måneden.

Nedskæringerne i lønnen på knap 200.000 ansatte vil spare staten for 1,2 milliarder dollars – ca. 5,75 milliarder kroner – om måneden. De ansatte vil dog komme tilbage til deres oprindelige lønniveau, når statens senat vedtager et budget.

»Jeg har et ansvar for, at Californien har nok penge til at betale regningerne,« sagde guvenøren ved en pressekonference fredag.

»Det er en frygtelig situation at være i. Jeg tror ikke på, at nogen guvenør har lyst til at være i denne situation. Men det er den eneste udvej på nuværende tidspunkt.«

Modstand mod planerne
Guvenøren kan dog få svært at gennemføre sine planer. Den folkevalgte økonomisk ansvarlige, demokraten John Chiang, nægter at udføre Schwarzeneggers ordre, idet der faktisk er en smule uklarhed om, hvorvidt guvenøren har ret til at udstede en sådan ordre.

Ifølge LA Times er der dog håb for at statens senat snart kan vedtage budgettet.

»Vi tror, at en budgetreform er et essentielt emne, og vi erkender, at der kan være nogle smuthuller i skatteloven, som skal lukkes. Vi er klar til at diskutere alle de emner,« siger det republikanske senatsmedlem, Sam Blakeslee, til LA Times.

Det er allerede for sent for de over 10.000, der er blevet fyret, men måske kan de folkevalgte nå at blive enige, inden »The Govenator« rydder yderligere op.