Savnede danskere nede på 31

I løbet af søndag aften og natten til mandag blev antallet af savnede danskere i Chile halveret. Der arbejdes fortsat ihærdigt af danske myndigheder for at få kontakt med de danskere i Chile, som endnu ikke har givet livstegn fra sig siden lørdagens kraftige jordskælv.

Foto: MARTIN BERNETTI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det er gået væsentlig nedad siden søndag, siger Peter Niebuhr fra Udenrigsministeriets Borgerservice til Berlingske Tidende: - Nu ligger vi på 31.

I alt er der nu opnået kontakt med 234 ud af 264 danskere, som opholder sig i det sydamerikanske land, hvor mindst 708 mennesker har mistet livet og mere end en million bygninger ligger i ruiner efter skælvet, der var det femtestørste, som nogensinde er målt.

Eftersøgningen af folk er vanskeliggjoert af et delvist sammenbrudt telefonnet. Og hvad angår at hitte rede på danskere i Chile, har Danmark ikke nogen konsul i Concepción, Byen er Chiles næststørste og blandt de hårdest ramte.

- Vi har indledt et samarbejde med den finske konsul. Derudover tager vi naturligvis alt i brug. Ud over samarbejde med pårørende, bruger vi sms og Facebook, siger Peter Niebuhr.

De chilenske myndigheder har meddelt, at dødstallet formentlig fortsat vil stige. Der er ramte områder, man ikke har haft mulighed for at afsøge effektivt endnu. Den chilenske hær har netop oprustet sit beredskab. Regeringen har meldt ud, at den først regner med at kunne opgøre omfanget af skaderne om nogle dage.

Udenrigsministeriets Borgerservice i Danmark, som er i konstant den danske ambassade i Santiago og konsulaterne i Valparaíso og Arica, nedskrev faktisk tidligt i mandag morgen antallet af savnede danskere til 29 og ikke 31.

- Vores liste er et levende dokument, der ændrer sig hele tiden på cifrene. Når folk ringer ind og melder folk savnede, sættes de på listen. Ligesom de tages af, når vi får den modsatte melding. Det sker stadig her mandag morgen, at der bliver meldt danskere savnede, siger Peter Niebuhr.

Peter Niebuhr opfordrer danskere i Chile, ikke mindst i Concepción-området, til at kontakte det finske konsulatet i Concepción på telefon +5641 246472 / 233307.