Saudisk fodboldforbund udsteder fatwa mod u-islamiske frisurer

Det saudiske fodboldforbund har udstedt en fatwa mod u-islamiske frisurer. Tre fodboldspillere blev tvangsklippet før de kunne komme på banen i weekendens kampe.

Den 7. april udstedte det saudiske fodboldforbund en fatwa, der forbyder spillere at tillægge sig såkaldte "al-Qaza frisurer" - det arabiske udtryk for excentriske frisurer, hvor dele af håret barberes helt kort. Fold sammen
Læs mere
Foto: RODRIGO ARANGUA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Hans holdkammerater stod midt på banen i en rundkreds og kiggede.

Men de gjorde ingenting, da Waleed Abdullah, målmand for det saudi-arabiske fodboldhold al-Shabaab og det saudiske landshold, blev hevet af banen midt i en kamp, til en kort diskussion, der endte i en rask og ydmygende klipning.

Med to små sakse af den slags, der er fast inventar i en nødhjælpstaske, blev Waleed Abdullah klippet af kampens dommer og en assistent. Årsagen var, at den kendte målmand havde ladet den øverste del af sit korte krusede hår gro i en såkaldt "mohawk".  Og selv om den var kort og næsten utydelig, fandt både dommer og linjevogtere frisuren så atypisk, at en hurtig klipning var nødvendig, for at værne om kongedømmets islamiske værdier. Hændelsen fandt sted i 2012.

Men nu strammer Saudi-arabien reglerne for fodboldspilleres frisurer yderligere, og hele tre saudiske spillere måtte i den forgangne weekend, ifølge den saudiske hjemmeside al-Bawaba, tvangsklippes før de fik lov til at spille med.

Den 7. april udstedte det saudiske fodboldforbund en fatwa, der forbyder spillere at tillægge sig såkaldte "al-Qaza frisurer" - det arabiske udtryk for excentriske frisurer, hvor dele af håret barberes helt kort, mens håret vokser frit andre steder på hovedet. Fatwaen gælder også for de ikke-saudiske fodboldspillere, der spiller i Saudi-Arabien.

Årsagen til tiltaget er, at fodboldspillere i Saudi-Arabien, lige som andre steder i verden, anses for at være rollemodeller for unge. Og i et ortodokst land som Saudi-Arabien, der er baseret på den strenge wahhabi-fortolkning af islam, er der ikke plads til rollemodeller med "vestlige" excentriske eller u-islamiske frisurer.

Kongedømmet begrunder sin beslutning med, at en af de mundtlige overleveringer af profeten Muhammeds ord, også forbyder mænd at have "al-Qaza" frisurer.

Tvangsklipningen af Waleed Abdullah i 2012 fik kommentatorer til at blande sig. Nogle opfordrede til sanktioner mod spillere med "bizarre" frisurer, netop fordi de er rollemodeller for skolebørn.

Dagen efter kampen kunne man læse en kommentar i det saudi-arabiske dagblad al-Jazirah om, at "den slags frisurer forbryder sig mod islam og saudiske traditioner" Og det har nu resulteret i en fatwa.

Næsten samtlige internationale fodboldstjerner har haft en "mohawk" på et tidspunkt i løbet af de seneste ti år. Brasilianske Neymar har haft en. Britiske Beckham har dyrket den. Det samme gælder portugisiske Ronaldo, italienske Balotelli, og en hav af andre mere eller mindre talentfulde fodboldspillere.

På hjemmesiden al-Bawaba forklares fænomenets omfang.

»Frisuren er populær i Vesten og den arabiske verden. Det er en favoritfrisure blandt atleter og musikere og er endda blevet den foretrukne hårstil hos den nordkoreanske diktator, Kim-Jong Un.«

Den spidse tot oven på hovedet, som også i nogle tilfælde næsten bliver til en hanekam, har været næsten lige så dominerende de seneste år, som det såkaldte Bundesliga-hår, med strit og lang nakke, var i 1980erne.

En række Twitterbrugere kritiserer det saudiske kongehus for fatwaen mod "al-Qaza" frisurer.

En saudisk mand, der kalder sig Liberali på Twitter skriver: "Der er stilstand i Riyadh, økonomisk krise og åbenlys korruption. Så I hjælper de unge ved at gå efter deres hår?"