Saudiarabiske kvinder må nu rejse uden en mands tilladelse

Saudi-Arabien giver kvinder over 21 år lov til at rejse uden først at skulle have tilladelse af deres værge.

Saudiarabiske kvinder over 21 år må nu rejse ud af landet uden først at skulle have tilladelse. (Arkivfoto) Fayez Nureldine/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Riyadh. Kvinder i Saudi-Arabien har fået mere frihed til at rejse.

Således har Saudi-Arabien fredag ændret på en bestemmelse, så det nu bliver muligt for kvinder over 21 år at rejse ud af landet, uden først at skulle have tilladelse fra en mandlig værge.

Ændringen er blevet offentliggjort i det saudiarabiske statsmedie Um Al-Qura.

Her fremgår det, at saudiarabiske pas skal udstedes til enhver statsborger, som ansøger om det, og at enhver person over 21 år ikke behøver tilladelse til at rejse.

Landet giver samtidig kvinder lov til at registrere fødsler, ægteskab og skilsmisser, og de får mulighed for at få forældremyndighed over børn under den myndige alder.

Med de nye bestemmelser lemper Saudi-Arabien på det stærkt kritiserede værgesystem i landet, hvor manden - eksempelvis kvindens far eller mand - betragtes som værge.

Ifølge flere menneskerettighedsgrupper behandler det saudiarabiske system kvinder som andenrangsborgere.

Sidste år blev der skrevet historie, da landet ophævede et forbud mod, at kvinder i Saudi-Arabien må køre bil.

Forinden var Saudi-Arabien det eneste land i verden, der havde et forbud mod, at kvinder kunne køre bil.

Beslutningen blev truffet af Saudi-Arabiens magtfulde kronprins, Mohammed bin Salman, som en del af hans bestræbelser om at åbne det konservative muslimske kongerige op og transformere landets økonomi.

Men Saudi-Arabien har fortsat mødt hård kritik for at have fængslet og angiveligt også tortureret en række kvindelige aktivister.

Derudover har det øget presset på golfstatens værgesystem, at flere højtprofilerede kvinder har søgt asyl i udlandet, fordi de har oplevet kønsbaseret undertrykkelse.

Med fredagens lempelse af systemet skal kvinder også have bedre muligheder for at arbejde, lyder det i de nye bestemmelser.

Her understreges det, at alle borgere her ret til at arbejde uden at blive diskrimineret på baggrund af køn, handicap eller alder.

Tilbage i 2016 præsenterede den saudiarabiske kronprins en ambitiøs plan om at transformere landets økonomi. Som et led i planen ville han øge kvinders deltagelse i arbejdsstyrken fra 22 til 30 procent.

/ritzau/Reuters