Saudi-Arabiens næste konge er ungdommens håb

En visionær, men ikke altid succesrig politiker. Saudi-Arabiens nye kronprins er en reformist på hjemmefronten og en aggressiv krigsfører i den regionale sammenhæng.

epa06041079 Den nyudnævnte kronprins Muhammed bin Salman (tv) kysser den kasserede kronprins Muhammed bin Nayefs hånd som tegn på respekt.  21 Juni 2017. King Salman bin Abdulaziz al-Saud issued a royal decree on 21 June 2017  EPA/SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT

MELLEMØSTEN: For to år siden var han verdens yngste forsvarsminister. Nu kan han snart blive en af verdens yngste konger.

Den 31-årige saudi-arabiske forsvarsminister Muhammed bin Salman blev i denne uge tildelt titlen som kronprins i en manøvre, der allerede omtales som et stille kup i det kongelige saudiske palads.
Den 81-årige kong Salman udstedte onsdag i denne uge et dekret, der med øjeblikkelig virkning fjerner nevøen, den 57-årige Mohammed bin Nayef, fra posten som kronprins, og erstatter ham med den syvende søn i rækken, yndlingssønnen - den nuværende forsvarsminister.

Udnævnelsen af Muhammed bin Salman kommer som en overraskelse, og timingen får observatører til at spekulere, om den angiveligt demente konge er blevet alvorligt syg. Men rokaden tolkes også som den saudiske konges ønske om at skabe stabilitet i kongehuset og et forsøg på at give den unge saudiske generation en fremtidsvision, den kan identificere sig med.
Muhammed bin Salman er en populær herre i store dele af Saudi-Arabien.

Han kaldes for visionær og dygtig og tilhører en generation af saudiere, der er vokset op med fladskærme og sociale netværk i den digitale verden. Han har tidligere talt for at øge mulighederne for underholdning til kongerigets unge, og ifølge Reuters er han selveste “håbet” for den ene halvdel af landets befolkning, der er under 25 år.

Han er manden bag den saudiske »Vision 2030«, der skal fremme alternative indtægtsmuligheder og gøre Saudi-Arabien mindre afhængig af oliesalg. Siden 2015 har han fyret nøglepersoner i forskellige saudiske ministerier og på den måde gjort sig selv til det centrale  led i implementeringen af den saudiske reformpakke.

Han ønsker også at privatisere store dele af den offentlige saudiske sektor i et forsøg på at skabe arbejdspladser til kongerigets unge. Da han præsenterede »Vision 2030« lagde han vægt på, at især Saudi-Arabiens kvinder bør få del i de planlagte nye arbejdspladser. Og det falder i god jord hos den yngre generation, der i modsætning til tidligere saudiske generationer dagligt har adgang til debatfora om ligestilling og frihed via internettet.

Det får også arabiske kommentatorer til at omtale ham som stabilitetens mand. Og i en region på sammenbruddets rand, er stabilitet bedre end alt andet.

»Kongedømmets stabilitet er en nødvendighed for hele regionen. Derfor er Saudi-Arabiens stabilitet hele regionens interesse, også for de lande der ikke retter sig efter Saudi-Arabiens politik. Stabilitet er som kaos, smitsom og let at sprede,« skriver den arabiske kommentator Abdulrahman al-Rasheed i Arab News.

Men Muhammed bin Salmans navn kædes også sammen med ustabilitet. Han bærer en stor del af ansvaret for Saudi-Arabiens rolle i krigen i Yemen. En krig, der er alt andet end stabil, og som har givet Muhammed bin Salman øgenavnet »Slagteren fra Yemen«.

Muhammed bin Salman menes også at være en af nøglepersonerne i den seneste krise mellem en række arabiske lande, anført af Saudi-Arabien, mod Qatar.
Den krise er i øjeblikket med til at destabilisere store dele af regionen i den værste krise i Golfen, siden Kuwait blev invaderet af Irak i 1990.

Saudi-Arabien øgede i løbet af fredag presset på Qatar ved at sende 13 krav til den gasrige stat. Til gengæld for ophævelse af den nuværende blokade mod Qatar kræver Saudi-Arabien og tre andre arabiske lande, at Qatar lukker TV-stationen al-Jazeera, stopper støtte til terror, smider de tyrkiske soldater ud af landet og indstiller diplomatiske forbindelser til Iran. Saudi-Arabien, og hermed også forsvarsminister og kronprins Muhammed bin Salman; giver, ifølge bureauet AP, Qatar ti dage til at leve op til kravene.

»Saudi-Arabiens krav til Qatar siger en hel del om, hvor magtsyg den nye saudiske kronprins er,« skriver den israelske analytiker Shimrit Meir på Twitter.

Og når det kommer til Saudi-Arabiens ærkefjende Iran, fører Muhammed bin Salman for det meste en aggressiv og kompromisløs tone.
I maj 2017 sagde han, ifølge New York Times, at Iran forsøger at overtage islams hellige steder i Mekka og Medina.
»Vi er det primære mål for det iranske regime. Vi vil ikke vente på, at kampen kommer til Saudi-Arabien. I stedet vil vi sørge for, at kampen udkæmpes hos dem, i Iran,« sagde han, ifølge New York Times.