Saudi-Arabiens magtfulde kronprins har fået en ny idé. Kritikerne kalder den megaloman og griner deres røv i laser

»The Line« er en 170 kilometer lang, klimatopisk, postmoderne urbanistadrøm bygget på tværs af Saudi-Arabiens golde og hede ørken. Hvem den »million verdensborgere«, som har lyst til at slå sig ned i kronprinsens science fiction-fantasi, er, aner ingen. Men Mohammed bin Salman synes selv, det er genialt.

For nylig præsenterede Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman sin seneste futuristiske idé »The Line«.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvad bliver det næste?«

Spørgsmålet toner frem med hvide bogstaver på en sort baggrund, efter at Saudi-Arabiens seneste pr-video har ført seeren igennem en hurtigklippet montage af det 20. århundredes største teknologiske bedrifter: radioen, farvefjernsynet, den første nyretransplantation, den første mand på månen, internettet, kunstig intelligens.

Straks efter klipper videoen over til manden, der angiveligt står med nøglen til fremtiden: Saudi-Arabiens magtfulde kronprins, Mohammed bin Salman, bedre kendt som MBS.

For nylig annoncerede han et byggeprojekt, der får alle fortidens teknologiske milepæle til at ligne ubetydelige mellemregninger: En postmoderne hightech-by ved navn »The Line«, der strækker sig over en 170 kilometer lang og smal stribe igennem den nordvestlige ørken i Saudi-Arabien.

Her skal en million mennesker »fra hele verden« bo i pagt med naturen. Der bliver ingen biler, ingen veje og ingen forurening. Til gengæld, påstår kronprinsen, vil indbyggerne kunne finde alt, hvad de skal bruge inden for en radius af fem minutters gang. Og bliver der alligevel brug for langdistancetransport, vil de kunne nå fra den ene til den anden ende af byen på mindre end 20 minutter.

Byggeriet går i gang allerede i næste måned, ifølge pressemeddelelsen. Så alle kan gå i gang med at pakke kufferterne.

Futuristisk fetish

Projektet er en del af MBS’ vision om en futuristisk megaby, som han har døbt NEOM, og som i alt vil koste omkring 500 milliarder dollar at etablere – penge, som kongedømmet blandt andet satser på at indhente fra udenlandske investorer.

Nøjagtig hvordan indbyggerne i MBS’ fremtidsby skal kunne finde alt, hvad der er brug for – skoler, hospitaler, indkøb – inden for fem minutters gang i et ørkenlandskab, der i parentes bemærket er over 40 grader varmt omtrent halvdelen af året, giver videoen ingen svar på.

Den giver heller ikke noget svar på, hvad fordelen skulle være ved at konstruere en by som en lang, smal stribe i midten af ingenting eller hvilket transportmiddel, der kan transportere byens nye indbyggere 170 kilometer på under 20 minutter. Ifølge Economist vil det kræve et transportmiddel, der er 25 procent hurtigere end Japans hurtigste lyntog, som endnu kun er i testfasen.

Endelig er der ingen svar på, hvordan det hele skal drives af 100 procent grøn energi i et land, der er i øjeblikket er totalt afhængigt af olie. Eller hvad der skal ske med de tusindvis af stammefolk, der allerede i hundredvis har levet i harmoni med naturen i netop det område, som nu skal omdannes til fremtidsby.

Men af videoen forstår man på MBS, at der er tale om en »civilisatorisk revolution« der vil bane vejen for fremtiden.

Det er ikke første gang, kronprinsen har udnævnt sig selv til opfinder af fremtidens leveformer.

Saudi-Arabien har som sine naboer i golfen, Dubai og Abu Dhabi, en mangeårig fetish for hightech-drømmeprojekter, der katapulterer ørkenlandskaber fra gold til guld på rekordtid.

Og som The New York Times’ Robert F. Worth bemærker, har kronprinsens technofili faktisk god klangbund hos mange af Saudi-Arabiens unge, hvis bedsteforældre selv bevidnede hvordan millionbyer pludselig sprang ud af sandet, da Saudi-Arabien fandt olie og med ét blev transformeret fra et af verdens fattigste og mest underudviklede beduinsamfund til et af verdens rigste lande.

»Hvorfor skulle de ikke tro på flyvende taxier og kunstige måner?«

Sci-fi og storhedsvanvid

Støtter roser kongedømmet for at tænke stort og visionært.

Men selv efter saudiske standarder er der ifølge iagttagere noget ekstra megalomant over præsentationen, som har fået kritikere til at grine og kalde det rent »nonsens«

»At se kronprinsens pr-video er som at blive nedsænket i en særpræget saudisk form for arrogance, der blander religiøs triumfalisme og royalt storhedsvanvid,« som Robert F. Worth skriver.

Da MBS første gang præsenterede NEOM, som The Line er en del af, var det netop med visioner om flyvende biler, robot-au pairer og en stor, kunstig måne, der skulle lyse ørkenmetropolen op døgnet rundt.

Intet af det er indtil videre blevet til andet end nogle imponerende powerpoint-præsentationer.

Også den gang blev visionen præsenteret med storladne 3D-animationer og en blød, amerikansk fortællerstemme, indkøbt af velbetalte vestlige konsulenter for oliemilliarder.

Ingen har tilsyneladende sat spørgsmålstegn ved realiserbarheden. Eller afkrævet detaljer og argumenter ud over de fængende bullet points.

»Alt ved NEOM virker, som om det er udtænkt af en saudisk embedsmand, som har set en sci-fi-film på MBC omkring klokken fire om natten og tænkt »det ser fedt ud, lad os kaste 100 milliarder dollar efter det«, som The Economists mellemøstkorrespondent, Gregg Carlsstrom, syrligt skriver på Twitter.

Men problemet er bredere end som så, mener Allison Arieff, der er redaktør for byplanlægning hos The New Statesman.

Det er nemlig en del af en tendens i tiden, som konsulentfirmaer og Silicon Valley – stedet hvor MBS for få år siden fik personlige rundvisninger – kalder »nybegynderens mindset.«

Ideen går grundlæggende ud på, at det faktisk er en stor fordel ikke at have nogen som helst erfaring med eller forhåndsviden om et emne, hvis man skal have nye, kreative ideer.

På den måde, lyder argumentet, kan man gå til udfordringen med friske øjne, uhæmmet af ekspertise og udtænke de mest nyskabende ideer.

Såsom »The Line«.