Saudi-Arabiens gamle reform-konge er død

Saudi-Arabiens kong Abdullah er død efter længere tids sygdom, og hans 79-årige halvbror overtager kongedømmet.

Kong Abdullah ibn Abd al-Aziz Al Saud af Saudi-Arabia er død. EPA/AHMAD YUSNI Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMAD YUSNI

Kongedømmet Saudi-Arabiens gamle kong Abdullah bin Abdulaziz er død på hospitalet, skriver BBC.

Det blev annonceret på landets statslige tv, hvor oplæsningen af vers fra Koranen blev afbrudt før tid for at berette om kongens død.

Kong Abdullah, der menes at være 90 år gammel, har været indlagt på hospitalet i flere uger med en lungeinfektion.

Han overtog tronen i 2005, men har siden haft mange problemer med helbredet.

Kongens 79-årige halvbror prins Salman overtager tronen. Han har den seneste tid påtaget sig flere af Abdullahs kongelige pligter.

Kong Abdullah har i ti år stået i spidsen for et konservativt land, og har skullet finde balancen mellem at beholde et godt forhold til USA og resten af Vesten og samtidig pleje sin hjemlige opbakning.

Selvom han blev opdraget med traditionelle, konservative muslimske værdier, vil han blive husket som en konge, der reformerede landet og blev en fremtrædende taler for fred i Mellemøsten, skriver britiske BBC i en nekrolog.

Abdullah var den 13. af i alt 37 sønner af kong Abdul Aziz Al-Saud, der er grundlæggeren af det Saudi-Arabien, man kender i dag.

Hans mor var Fahda, den ottende af kong Al-Sauds i alt 16 koner. Hun var beduin, og derfor boede Abdullah i en del af sin barndom i ørkenen.

Som konge tillod han hidtil uset kritik af styret i pressen - omend kun mild kritik - og han har flere gange hentydet til, at flere kvinder skulle komme på arbejdsmarkedet.

Adspurgt om kvinders rettigheder i Saudi-Arabien, har den nu afdøde konge engang udtalt:

»Jeg er stor tilhænger af kvinders rettigheder. Min mor var en kvinde, min søster er en kvinde, min datter er en kvinde, min kone er en kvinde,« skriver BBC.

I 2011 udvidede kong Abdullah kvinders rettigheder til også at omfatte stemmeret og mulighed for at opstille til kommunalvalg - et træk, der anses som et af de vigtigste skridt for kvinders rettigheder i det konservative kongedømme.