Saudi-Arabien sendte mystisk hold af sikkerhedsvagter til Oslo – hvor en kendt kritiker af kronprinsen bor

Han var venner med den journalist, Saudi-Arabien dræbte – og meget tyder på, at der også blev holdt øje med ham i Norge. I 2018 søgte Saudi-Arabien om diplomatstatus til ti sikkerhedsvagter, som skulle udsendes til Oslo, blot få måneder inden Jamal Khashoggi blev dræbt.

Journalist og aktivist Iyad el-Baghdadi har været i Norge de seneste fem år. Han fik politisk asyl der, efter han blev fængslet og siden udvist fra De Forenede Arabiske Emirater. Han blev kendt under Det Arabiske Forår, da han på sociale medier især kritiserede den egyptiske regering. I de senere år er han gået hårdt efter Saudi-Arabien og kronprinsen, Mohammed bin Salman. Og meget tyder på, at han har fanget deres opmærksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: NTB/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra sit eksil i Oslo har Iyad el-Baghdadi de seneste fem år ikke været bange for at lange hårdt ud efter hverken det saudiarabiske regime eller kronprins Mohammed bin Salman.

Og nu tyder meget på, at Saudi-Arabien har hold godt øje med ham. I hvert fald kan norske Dagbladet afsløre, at det saudiske regime i sommeren 2018 sendte et mystisk hold på ti sikkerhedsvagter til Oslo, som skulle tilknyttes ambassaden dér.

Blot få måneder forinden havde Iyad el-Baghdadi haft besøg af Jamal Khashoggi, den regimekritiske saudiske journalist, som i oktober 2018 blev myrdet – af en gruppe sikkerhedsvagter – på det saudiske konsulat i Istanbul.

De saudiske sikkerhedsvagter, som kom til Norge, ville have diplomatstatus – og dermed også den diplomatiske immunitet, som følger med – men blev afvist af det norske udenrigsministerium.

I år har norsk politis efterretningstjeneste (PST) informeret Iyad el-Baghdadi om hændelsen, og han fortæller nu til norske Dagbladet, at han frygter for sin sikkerhed.

»På det tidspunkt var Saudi-Arabien fuldstændig besat af Jamal Khashoggi. Jeg er sikker på, at de havde sat folk til at overvåge ham, og jeg var sammen med ham hele tiden. Hvis de sendte et hold, kunne jeg forestille mig, at det var for at finde ud af, hvad der foregik mellem Khashoggi og mig. Vi talte om at mødes igen og lave projekter,« fortæller han til Dagbladet.

Den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, er blandt andet blevet beskyldt for personligt at have bestilt mordet på den regimekritiske journalist, Jamal Khashoggi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bandar Algaloud/Reuters/Ritzau Scanpix.

Involveret i to sager mod kronprinsen

Afsløringen kommer, efter at PST i fjor modtog en advarsel fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA om, at der kunne være en trussel fra Saudi-Arabien mod Iyad el-Baghdadis sikkerhed i Norge.

Den saudiske ambassade afviser overhovedet at kende til Iyad el-Baghdadi, som ikke er saudisk statsborger, men palæstinenser, og beskylder ham for at »fornærme« Saudi-Arabien med »fabrikerede og falske« påstande.

Ifølge The Guardian kunne truslen, som PST blev informeret om for et år siden, dengang måske hænge sammen med, at Iyad el-Baghdadi spillede en vigtig rolle i afsløringen af, hvordan den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, succesfuldt formåede at hacke Amazon-stifter Jeff Bezos’ telefon.

Bezos er verdens rigeste mand og ejer blandt andet The Washington Post, hvor Jamal Khashoggi også arbejdede.

Men det er ikke det eneste, Iyad el-Baghdadi har været med til at afdække. Han har også været med til at indsamle information om og afdække mordet på sin ven Jamal Khashoggi, som altså blev dræbt blot få måneder efter, at Saudi-Arabien sendte sikkerhedsvagter til Norge.

Saudi-Arabien har bekræftet, at Khashoggi blev dræbt på regeringens befaling, og ifølge amerikanske efterretninger kom ordren direkte fra Mohammed bin Salman. Det har kronprinsen selv imidlertid benægtet, og i interview har han kaldt mordet for »en beklagelig fejl«.

Jamal Khashoggi blev ifølge tyrkiske efterretninger kvalt og skåret i småstykker, da han dukkede op på konsulatet i Istanbul for at hente nogle papirer i forbindelse med et ægteskab, som han var ved at indgå.