Saudi-Arabien er ved at have sin forklaring parat: Generalmajor får skylden for Khashoggi-drab

Den amerikanske regering har anerkendt, at Jamal Khashoggi formentligt er blevet dræbt. Dermed begynder det at haste for kronprins Mohammed bin Salman, hvis han vil undgå at stå tilbage med hele skylden.

Generalmajor Ahmed al-Assiri er angiveligt rådgiver for kronprins Mohammed bin Salman, men har også fungeret som talsmand for den saudiarabisk ledede koalition, der bekæmper oprørsstyrkerne i nabolandet Yemen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fayez Nureldine/Reuters/Ritzau Scanpix

De ledende kredse i Saudi-Arabien overvejer i disse timer og dage at lægge skylden for drabet på Jamal Khashoggi på en højtstående efterretningsofficer, som er tæt på kronprins Mohammed bin Salman. Det oplyste tre kilder med indsigt i de saudiarabiske planer torsdag.

Planen om at placere ansvaret på generalmajor Ahmed al-Assiri, en højtstående rådgiver for kronprinsen, vil i givet fald være en usædvanlig anerkendelse af den internationale bestyrtelse og afstandstagen, som har ramt kongeriget, siden Khashoggi forsvandt. Den kritiske journalist var bosat i Virginia og skrev jævnligt i Washington Post. Han blev sidst set 2. oktober, da han gik ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

Ved at give general Assiri skylden kan man også give en plausibel forklaring på det mord, som sandsynligvis har fundet sted. Det kan ligeledes bidrage til at lette presset på kronprins Mohammed, selv om de amerikanske efterretningstjenester bliver stadig mere sikre på, at han i virkeligheden stod bag Khashoggis forsvinden.

De tyrkiske myndigheder har sagt, at de er i besiddelse af beviser på, at 15 saudiarabiske agenter dræbte og parterede Khashoggi på konsulatet.

Trump tror på et drab

Efter to ugers hårdnakkede benægtelser og et stadig stigende pres fra USA og Tyrkiet, har Saudi-Arabien meddelt, at landet vil gennemføre sin egen undersøgelse for at afgøre, hvem der var ansvarlig.

Men selv med en sådan undersøgelse på vej peger saudiaraberne allerede nu på general Assiri som synderen, oplyser Washington Posts tre kilder. Personer tæt på Det Hvide Hus er allerede blevet briefet om generalmajor Assiri.

USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, forlader Det Hvide Hus efter at have orienteret præsident Trump om sin rejse til Saudi-Arabien og Tyrkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAWN THEW.
Om dette skridt så vil være nok til at berolige det internationale samfund, har vi endnu til gode at se. Det samme gælder hele skandalens betydning for kronprins Mohammeds position.

Præsident Trump har gjort kronprinsen til en af søjlerne i sin Mellemøsten-politik, og han har været tvetydig og fodslæbende i sine reaktioner i forhold til det mulige drab på Khashoggi. Donald Trump har ved flere lejligheder rejst tvivl om Saudi-Arabiens skyld og har afvist krav om sanktioner fra Kongressen. Torsdag sagde præsidenten dog, at han troede, Jamal Khashoggi var blevet dræbt, og at »konsekvenserne bør være alvorlige.«

Kronprinsen skærmes

Jared Kushner, Trumps svigersøn og rådgiver i Mellemøsten-spørgsmål, har opfordret præsidenten til at holde fast i kronprins Mohammed, hedder det fra flere kilder. Kushner har fremført, at kronprinsen vil kunne overleve skandalen, ligesom han har formået at overvinde tidligere kritik.

Medlemmer af Kongressen fra begge partier udviser dog langt større bestyrtelse over det, der stadig mere ligner et brutalt drab på Jamal Khashoggi. Hans historie har fanget den amerikanske offentlighed i langt højere grad end massemord og andre grusomheder i regionen, og et stadig større antal politikere kræver sanktioner.

Generalmajor Ahmed al-Assiri har tidligere gjort tjeneste som talsmand for den saudiarabisk ledede, militære intervention i Yemen, og han er tilstrækkeligt tæt på kronprins Mohammed til at have hans fortrolighed.

Den saudiarabiske ledelse ventes at forklare, at general Assiri fik mundtlige instrukser fra kronprinsen om at fange Khashoggi og bringe ham tilbage til Saudi-Arabien til forhør, men at han enten misforstod instruktionerne eller overskred sine beføjelser og tog dissidentens liv, vurderer to af Washington Posts kilder.

Oversættelse: Lars Rosenkvist