Saudi-Arabien bøjer sig for pres

En kvinde, der blev idømt pisk og fængselsstraf efter at være blevet voldtaget af syv mænd, er blevet benådet. Men det er ikke tegn på en lempelse af kvindens status i Saudi-Arabien.

Den tilsyneladende benådning af et saudiarabisk voldtægtsoffer falder sammen med den årlige hajj-pilgrimsfærd til Mekka. Beslutningen kan være et tegn på, at Saudi-Arabiens kongefamilie ønsker at markere, at de har magten over landets fundamentalistiske dommere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Altaf Quadri/Scanpix

Saudi-Arabiens kong Abdullahs indgriben over for de islamiske domstole i en voldtægtssag er resultatet af en overraskende kombination af både indre og internationalt pres. Sjældent har en dom i den grad haft offentlighedens interesse både i Saudi-Arabien og internationalt. Alle har været målløse over, at landets islamiske domstole ikke alene dømte en ung kvinde til fængsel og piskning, efter at hun var blevet voldtaget af syv mænd. Men at højesteret oven i købet skærpede kvindens straf til 200 piskeslag og seks måneders fængsel, fordi hun var sammen med en mand, hun ikke var i familie med, fik det internationale samfund til at reagere endnu kraftigere.
Kong Abdullah begrundede benådningen af kvinden med, at det var i offentlighedens interesse. Men kongen markerede samtidig, at det er det magtfulde saudiarabiske kongehus, der styrer landet, og ikke de islamiske domstole, som dømmer strengt efter en konservativ fortolkning af islam. Kongen har tidligere antydet, at han ønsker reformer af landets juridiske system.
De fleste iagttagere er enige om, at benådningen ikke får nogen betydning for kvindens status i det stærkt religiøse land. Der vil med andre ord ikke ske nogen lempelser af kvindens stilling i den konservative arabiske oliestat. Der vil stadig falde domme, der er lige så urimelige over for kvinder som den, der blev fældet over den 19-årige unge kvinde.
Det store spørgsmål er, hvor stort det indre pres har været for at få omstødt dommen. Der er ingen tvivl om, at dommen har vakt betydelig opsigt i Saudi-Arabien, og det har også vakt intern kritik fra magtfulde familier, som har følt, at her var der tydeligvis et forklaringsproblem.

KENDERE AF SAUDI-ARABIEN siger også, at kongehuset siden terrorangrebet i USA den 11. september 2001 ikke tåler kritik i samme omfang som tidligere. At den amerikanske præsident, George W. Bush, har været meget direkte i kritikken har også haft stor betydning. Saudi-Arabien har været under et hidtil uhørt internationalt pres også under den mellemøstlige fredskonference i Annapolis, USA, hvor Saudi-Arabiens udenrigsminister, Saud al-Faisal, gentagne gange måtte forsvare landets juridiske system over for journalister.
Dertil kommer, at det saudiarabiske justitsministerium har dummet sig i sagens forløb. I et forsøg på at dæmpe intern kritik har justitsministeriet på deres hjemmeside forsøgt at fremstille kvinden som løs på tråden og antydet, at hun var i færd med en seksuel handling med den mandlige bekendt, da de syv andre mænd dukkede op og bortførte dem begge - beskyldninger som kvindens forsvarsadvokat i kraftige vendinger tilbageviste.
Justitsministeriet gik ifølge forsvarsadvokaten til grænsen af at beskylde kvinden for at være ved at begå utroskab - hvilket ville kunne give både hende og hendes mandlige bekendt en dødsdom.
I det hele taget har kvindens advokat i denne sag gjort sit arbejde godt og har brugt alle metoder for at forsvare kvinden. Det er de fleste enige om. Men uden både et internationalt og et indre pres fra magtfulde saudiarabiske familier var det ikke lykkedes.