Satireblad publicerer »ekstremt farlig« forside efter spanske angreb

Det franske satireblad Charlie Hebdo, der i 2015 blev angrebet, har onsdag igen publiceret forside om islam. Den marokkanske imam, der menes at stå bag terrorangreb i Barcelona, fik i 2015 annulleret en udvisningsdom. Og så er tre lig fundet på Mont Blanc. Få overblik over nattens nyheder her.

Udriv af den nye forside på Charlie Hebdo. Se den fulde forside nede i artiklen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det franske satireblad Charlie Hebdo har onsdag publiceret en forside med en tegning om islam og sidste uges angreb i Spanien.

Det har ført til kritik mod bladet, der i 2015 blev ramt af et angreb, der kostede 12 mennesker livet.

Det skriver det franske medie France 24.

Onsdagens forside viser to mennesker liggende på jorden i en blodpøl, efter at de er blevet kørt over af en varevogn.

Tegningen er suppleret med ordene "islam, den evige freds religion".

Kritikere af bladet mener, at forsiden er et angreb på en religion, der praktiseres af omkring 1,5 milliarder mennesker i hele verden.

Tegningen er onsdag blevet diskuteret heftigt på de sociale medier. På Twitter blev den et af de mest debatterede emner i Frankrig.

Den tidligere franske minister Stephane Le Foll kalder forsiden "ekstremt farlig".

- Når man er journalist, er man nødt til at udøve tilbageholdenhed. At skabe disse associationer kan blive udnyttet af andre mennesker, siger han ifølge France 24.

Charlie Hebdos redaktør Laurent "Riss" Sourisseau forklarer, at forsiden er blevet publiceret, fordi eksperter og politikere "undviger svære problemstillinger på grund af hensynet til moderate, lovlydige muslimer."

- Debatten og spørgsmålet om religionens rolle og i særdeleshed islams rolle i disse angreb er forsvundet fuldstændigt, skriver han om forsiden.

Charlie Hebdo er kendt for at kritisere politikere og andre magthavere samt religioner og religiøse forbilleder.

Publiceringen af tegninger af profeten Muhammed førte for få år siden til fordømmelse, dødstrusler og i sidste ende et angreb mod bladet.

Det skete, da to gerningsmænd trængte ind på bladets redaktion i Paris og skød og dræbte 12 personer i januar 2015. Flere af Charlie Hebdos fremtrædende bladtegnere var blandt de dræbte.

/ritzau/

22. august blev to af de mistænkte for terrorangrebet i Barcelona sidste uge, Mohammed Houli Chemlal og Driss Oukabir anholdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: FERNANDO VILLAR.

Spansk dommer annullerede udvisning af terrormistænkt imam

Abdelbaki Es Satty fik i 2015 medhold i en appelsag, da han ikke var en reel trussel mod spansk sikkerhed.

En spansk dommer annullerede i 2015 en udvisningsdom mod den marokkanske imam, der menes at have radikaliseret en gruppe unge, som stod bag sidste uges angreb i Catalonien.

Årsagen var, at imamen ikke blev betragtet som farlig.

I en erklæring fra tilsynsmyndigheden for de spanske domstole fremgår det, at imamen, Abdelbaki Es Satty, i 2015 fik medhold i en appelsag.

Imamen havde forinden siddet i fængsel i fire år for narkosmugling og var blevet udvist af Spanien.

Men den spanske dommer annullerede dommen, da imamen havde "forsøgt at integrere sig i det spanske samfund".

Dommeren understregede ved samme lejlighed, at imamen kun var dømt for et enkelt kriminelt forhold. Desuden lagde dommeren vægt på, at imamen havde et arbejde i Spanien.

Dommeren sagde, at imamen "ikke udgjorde nogen reel og væsentlig trussel mod den offentlige orden og sikkerhed".

Abdelbaki Es Satty blev dræbt under en eksplosion i et hus, hvor jihadister ifølge spansk politi var i færd med at lave bomber til et forestående angreb.

Eksplosionen tvang den ekstremistiske celle til at ændre planer og i stedet bruge køretøjer som våben.

Det skete torsdag, da cellens medlemmer kørte fodgængere ned i det centrale Barcelona og kystbyen Cambrils. Her blev 15 dræbt og flere end 100 mennesker blevet såret.

/ritzau/AFP

Gevinst fra salg af statslige aktiver skal styrke Brasiliens økonomi, der er på vej frem efter hård recession. Fold sammen
Læs mere
Foto: Antonio Lacerda.

Brasilien vil privatisere alt fra motorveje til seddelpresse

Gevinst fra salg af statslige aktiver skal styrke Brasiliens økonomi, der er på vej frem efter hård recession.

Brasilien vil sælge ud af statens arvesølv. Det fremgår af en lang privatiseringsliste offentliggjort onsdag. Formålet er at øge statens indtægter.

Motorveje, havneterminaler og selv seddelpressen, der producerer pengesedler og mønter, kommer under auktionshammeren.

Det skriver Financial Times.

I alt omfatter listen 57 statslige aktiver. Deriblandt er tre minoritetsandele, som den statslige lufthavnsoperatør Infraero har i lufthavne i Brasilia, São Paulo og Rio de Janeiro.

Ifølge finansminister Henrique Meirelles kan listen blive udvidet med et lotteriselskab, der hører under det statsejede pengeinstitut Caixa Econômica Federal.

Brasilien er ved lægge den værste recession i landets historie bag sig.

Præsident Michel Temers opbakning i befolkningen er svækket af korruptionsbeskyldninger, og han har ifølge Financial Times svært ved at finde støtte til økonomiske reformer og besparelser.

Regeringen vil blandt andet pille ved pensionsalderen, så brasilianerne skal tilbringe flere år på arbejdsmarkedet, før de kan trække sig tilbage.

71 procent af vælgerne er modstandere af ændringen, viste en meningsmåling i foråret.

Underskuddet på statsbudgettet svarer til over ni procent af landets bruttonationalprodukt. Provenuet fra salget af statslige aktiver vil derfor varme i statskassen.

Hvor stort et beløb, regeringen forventer at få ind fra privatiseringerne, er ikke oplyst.

Tirsdag oplyste regeringen, at den også overvejer at sælge en kontrollerende andel i Eletrobras, der er Latinamerikas største strømproducent.

Både i 2015 og 2016 havde Brasilien en negativ økonomisk vækst på omkring 3,5 procent.

I år ventes bruttonationalproduktet, ifølge World Economic Outlook fra Den Internationale Valutafond i juli, at vokse med 0,3 procent. Næste år skønnes væksten at accelerere til 1,3 procent.

/ritzau/

Tre personer, der er døde omkring 1995, er dukket op på den italienske side af bjerget Mont Blanc. Her ses et billede fra 27. juli, hvor kroppe blev fundet på Mont Blanc. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROCHE.

Tre stivfrosne lig dukker op på Vesteuropas højeste bjerg

Tre personer, der er døde omkring 1995, er dukket op på den italienske side af bjerget Mont Blanc.

Ligene af tre personer, der angiveligt er døde for adskillige år siden, er dukket op på den italienske side af Vesteuropas højeste bjerg, Mont Blanc.

Det oplyste italiensk politi sent onsdag.

- Gletsjeren rykker sig hele tiden, og vi kan sige, at dødsfaldene er sket omkring 1995, siger en talsmand for den alpine beredskabstjeneste i den nordvestlige, italienske region Aostadalen.

Ifølge italienske medier var det en fransk klatrer, der fandt ligene og tog billeder af dem. De tre lig var forbundet til hinanden med reb.

Mont Blanc, der strækker sig langs Italiens nordvestlige grænse til Frankrig, har krævet adskillige ofre blandt klatrere og vandrere gennem tiden.

Den seneste måned har der været en række ulykker med dødsfald til følge på bjerget.

Klatrere fra Frankrig, Tjekkiet, Sydkorea og Ukraine er blevet dræbt, mens de har forsøgt at bestige det cirka 4800 meter høje bjerg.

Søgningen efter en japansk klatrer er desuden blevet indstillet i sidste uge.

/ritzau/AFP