Satellitbilleder fra Wuhan får forskere til at undre sig: Spredte virussen sig allerede i august?

Ifølge et nyt studie fra Harvard Medical School kan coronavirussen have spredt sig i Kina i seks måneder, inden den blev opdaget. Men studiets metoder er »tvivlsomme«, mener forsker.

En mand testes for coronavirus i Wuhan i Kina 14. maj. Virussen blev identificeret på et madmarked i Wuhan i december 2019, men nu spekulerer forskere i, om den allerede kan have spredt sig flere måneder forinden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hector Retamal/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Satellitbilleder af Wuhans hospitaler viste fyldte parkeringspladser, og på internettet forsøgte borgerne at finde ud af, hvorfor de hostede og havde diarré allerede i september og oktober sidste år.

Det beviser ingenting. Men nu spekulerer forskere i, om det kan betyde, at coronavirussen allerede i august var begyndt at sprede sig i Kina. Sådan lyder teorien i et nyt studie fra Harvard Medical School ifølge CNN.

Hvis det er tilfældet, kan virussen have spredt sig i Kina i hele seks måneder, før den blev opdaget af de kinesiske myndigheder på madmarkedet Huanan i Wuhan – og længe inden Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarede resten af verden om den.

Over syv millioner mennesker på tværs af kloden er blevet smittet med virussen, siden den blev opdaget i Kina i december sidste år. Og flere end 404.000 personer er døde efter at have haft den ifølge Johns Hopkins University.

Ifølge studiet, som endnu ikke er blevet gennemgået af eksterne forskere, sådan som det ellers er videnskabelig kutyme, var der væsentligt flere biler på parkeringspladserne uden for fem hospitaler i Wuhan i august i fjor, end der var året forinden.

Ifølge John Brownstein, der som chef for Boston Children's Hospital er medforfatter til studiet, var der i oktober 2018 omtrent 171 biler på parkeringspladsen foran et af Wuhans største hospitaler. Satellitbilleder året efter viste 285 biler.

Det er en stigning på 67 procent, og hos andre hospitaler i Wuhan voksede trafikken med 90 procent, skriver CNN. Det kan være et tegn på, at virussen allerede dengang spredte sig, mener forskerne – selv om det ikke beviser noget.

Og på internettet var der pludselig historisk mange, som søgte på ord, der kan relateres til en infektionssygdom: ord som »hoste« og »diarré«.

»Det her handler alt sammen om at stykke et kompliceret puslespil sammen og finde ud af, hvad der skete på det tidspunkt,« forklarer John Brownstein til CNN.

»Dataene er faktisk særligt interessante, fordi vi så stigninger i antallet af folk, som søgte på gastroenterologiske sygdomme – diarré – på et niveau, som vi ikke har set før, historisk, og nu ved vi, at gastroenterologiske symptomer er en virkelig vigtig markør for covid,« siger han:

»En kæmpe procentdel af folk, som faktisk er testet positive (for coronavirus, red.) i Wuhan, havde symptomer som diarré.«

Det er ikke nyt, at man kan overvåge satellitbilleder for at danne sig et indtryk af, om en sygdom spreder sig i et land, forklarer John Brownstein til CNN. Han har tidligere benyttet sig af metoden til at overvåge influenzasæsonen i Latinamerika, forklarer han.

Det betyder ikke, at satellitbillederne er klokkeklare beviser for, at det var coronavirussen, som sendte folk på hospitalet i Wuhan. Men Brownstein og hans hold af forskere er ikke de første til at spekulere i, om virussen i virkeligheden spredte sig, længe før den blev opdaget.

South China Morning Post beskrev allerede i marts, hvordan den første covid-19-patient formentlig blev opdaget 17. november 2019. Og kinesiske sundhedseksperter har over for lokale kinesiske medier erkendt, at virussen kunne have spredt sig, før de kendte til den, skriver ABC News.

Peter Daszak, ekspert i smitsomme sygdomme og chef for NGOen EcoHealth Alliance, som forsker i nye sygdommes oprindelse, kalder studiet for »helt igennem fascinerende« over for ABC News:

»Når vi analyserer sygdomme efter udbrud, finder vi ofte ud af, at sygdommen faktisk har cirkuleret i dagevis, uger, måneder, årevis forinden. Det tror jeg virkelig også bliver, hvad vi kommer til at finde ud af med covid-19,« siger han til ABC News.

David Perlin, chef ved det amerikanske forskningscenter Center for Discovery and Innovation, er dog ikke overbevist efter at have læst Harvard-studiet.

»Jeg synes, at nogle af metoderne er tvivlsomme, og deres fortolkning en smule overfortolket,« siger han til ABC News.