Sarkozysmen har kronede dage

Med skrappe justitsreformer og en hektisk aktivitet i ind- og udland har den allestedsnærværende franske præsident, Nicolas Sarkozy, sat dagsordenen i de første 100 dage af sit embede.

Han har i den grad levet op til sit løfte om i modsætning til sin forgænger Jacques Chirac at være tilstede i franskmændenes hverdag.

Man kan dårligt åbne for morgennyhederne i radioen uden at høre, at nu har Nicolas Sarkozy modtaget dette voldsoffer i Elysée-palæet eller besøgt hin arbejdsløshedstruede fiskerihavn.

Og den allestedsnærværende præsident sidder sikkert i sadlen som en yderst populær præsident, her hvor franske medier gør status over hans første 100 dage i spidsen for republikken.

Udenrigspolitisk har han forhandlet en ny EU-forfatningstraktat hjem i bytte for den, som franskmændene afviste i 2005, hvilket har bidraget til et godt forhold til mange europæiske statsledere. De diplomatiske relationer til USAs præsident er også blevet mærkbart forbedret.

Men det er især indenrigspolitisk, at Sarkozy har kørt med klatten.

Forrige uge fik et af hans økonomiske fyrtårnsprojekter løftet om at alle boligejere skal kunne trække renter fra i skat ganske vist et skud for boven, da det blev erklæret ugyldigt af Forfatningsrådet.

Men boliglån har ikke toppet nyhedsdagsordenen. På forsiden af landets aviser har man derimod kunnet læse om en stribe makabre kriminalsager, i den seneste uge en pædofil bortførelse. Det passer som fod i hose, når man slår sig op på at indføre hårdere straffe til vaneforbrydere.

De kommende måneder kan dog vise sig mere turbulente. Først og fremmest skal der gennemføres arbejdsmarkedsreformer, der gør det lettere at fyre fremtidens fastansatte. Også nedskæringer i den offentlige sektor er på tapetet, eksempelvis 11.000 jobs i undervisningssektoren i 2008.

Alt dette vil føre til demonstrationer, når franskmændene vender hjem fra ferie. Samtidig påpeger oppositionen, at en væsentlig del af skattereformerne vil komme de velstillede til gode på bekostning af dem med mindre i lønningsposen.

Omvendt er franskmændene så trætte af årelang handlingslammelse under Chirac, at de meget vel kan være villige til at acceptere reformer, de ikke er 100 procent enige i.

Hertil kommer, at det er svært at forestille sig oppositionen true Sarkozy. Befolkningens tillid til den tidligere præsidentkandidat Ségolène Royal er enestestående lav, og den eneste anden potente socialist, tidligere finansminister Dominique Strauss-Kahn, er Sarkozy ved at køre i stilling som chef for Den Internationale Monetære Fond (IMF) og dermed ud på et sidespor i fransk politik.

Alt i alt har sarkozysmen kronede dage i Frankrig.